Непознатите качества на пяната
Пяната в бирата може да промени вкуса й

Пяната на бирата пречи тя да се
разлива при носене. Причината е, че мехурчетата край стените на халбата
поглъщат енергията от движението, откриха швейцарски учени от Федералното
политехническо училище в Лозана откриха, цитирани от в. Daily Mail.
Мехурчетата упражняват налягане върху стените, при което използват повърхностното напрежение на водата, за да прилепнат до стените. Това намалява вълните много по-бързо от обичайното.
Освен че донякъде пази бирата от разливане, пяната има и други качества. Тя се дължи на протеин в ечемика, който отблъсква водата. Затова и образува мехурчета от въглероден двуокис на повърхността й. Мехурчетата освобождават ароматни молекули от бирата във въздуха и засилват вкуса й.
Пяната също може да промени вкуса на бирата и да й предаде усещане за мекота.