Топ 10 на изоставените градове и села

Вижте къде се намират тези призрачни дестинации

Топ 10 на изоставените градове и села
Тези градове са изоставени по различни причини – природни бедствия, безработица или тежки аварии. Днес някои от тях са популярни туристически дестинации.


10. Крако, Италия

След влошаване на условията за отглеждане на култури, свлачище през 1963 година, наводнение през 1972 и земетресение през 1980, това село в южна Италия е изоставено и днес там не живее никой. Въпреки това обаче, то е снимачна площадка на няколко филма.


9. Колманскоп, Намибия

Това село се превръща в успешно миньорско село, след като работник открива диамант през 1908 година. Скоро след това селцето процъфтява, къщите са построени в немски стил и през него минава железница. След Първата световна война обаче, селото започва да запада, а през 1954 година е напълно изоставено.


8. Вила Епекуен, Аржентина

През 1985 година градът е бил евакуиран, след като стените на близкия язовир не успяват да издържат на напрежението от насъбралата се вода след обилни валежи. Градът остава на 10 метра под водата до 2009 година, когато след дълъг период на суша, водата се изпарява и разкрива апокалиптичната гледка.


7. Припят, Украйна

Построен през 1970 година, този работнически град има население от 50,000 души. Припят е изоставен през 1986 година след авария в атомната централа на Чернобил. Днес това е призрачен град и популярна туристическа дестинация.


6. Холсендс, Великобритания

През 1900 година мощна буря отнася предпазната стена на селото, а след 1917 година серия от високи приливи правят селото опасно за живеене и жителите му са принудени да го напуснат.


5. Хъмбърстоун, Чили

Градът процъфтява през 19 век., но в началото на 20 век започва да запада, а през 1960 година е напълно изоставен. След 45 години става част от списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.


4. Чайтен, Чили

Този град е евакуиран през 2008 година, когато изригва вулкан в близост до него. Кални свлачища заливат града, а жителите му все още чакат своята компенсация.


3. Арлтунга, Австралия

Това е още един миньорски град, който е изоставен заради изключително тежките условия за живот и работа. Пустинен климат и близкото гробище могат да ви подскажат какъв живот се е налагало да живеят местните.


2. Боуди, САЩ

По време на своя разцвет, градът е имал близо 2км главна улица, 2000 къщи и 7000 души население. До 1940 година целият е изоставен.


1. Гунканджима, Япония

Намира се на 15км от Нагасаки. През 1960 година е изоставен, а през 2009 е отворен за туристи. До този призрачен остров се стига с лодки, а можете и да го видите във филма „Skyfall”.
Коментари: 0