Нетърпимост в сектора коствала поста на Моллов

В МЗХ са получени и други сигнали за рекет, извършват се проверки

Нетърпимост в сектора коствала поста на Моллов

Снимка: fermer.bg

256 ~ 1 мин. четене

Създалата се нетърпимост в сектора е довела до вчерашното уволнение на директора на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов. Това обяви земеделският министър Десислава Танева, предаде bTV.

През последната седмица един от големите производители на пилешко месо за дюнери „Аладин Фуудс“ сигнализира за опит за рекет от страна на контролния орган. От БАБХ пък от своя страна отговориха, че във фирмата са открити редица нарушения, сред които липса на хигиена и проследимост на месото.

"Проверка извършихме дотолкова, доколкото установихме получаването и на други сигнали от различни организации относно тези практики. Всеки може да докаже правото си в съответния орган, но не може да се работи в условията на секторна нетърпимост", каза още Танева.

Тя благодари на всички потърпевши от различни нерегламентирани практики, които са назовали конкретни имена. "А това е рядко, повярвайте", коментира министърът.

Трябва да се направи един цялостен преглед относно политиките и функционирането на БАБХ и там, където е необходимо, да се извършат съответните промени, допълни Танева след откриването на фестивала „Семе българско“ в Севлиево.

„Тъжната истина е, че сигналът за корупция не е единствен от фирмата, която се е осмелила да излезе публично на пресконференция. Затова може да се информирате и от многото браншови организации, както и от многобройните стенограми от заседанията на Комисията по земеделие в Народното събрание”, обясни министърът.

Тя заяви, че изпраща проверка на следващия ден по всеки един сигнал, който е получила.

Подкрепи Economic.bg