Netflix пуска облигации за $1 млрд.

Заемът ще бъде използван за нови продукции

Netflix пуска облигации за $1 млрд.

Снимка: Pixabay

584 ~ 1 мин. четене

Netflix Inc ще издаде облигации за 1 млрд. долара, като допълнителните средства ще бъдат използвани за финансиране на оригинални предавания, купуване на съдържание и евентуални придобивания, пише Reuters

Тъй като почти всички продукции на Netflix понастоящем са замразени заради извънредното положение, компанията ще прехвърли капитал за бъдещи проекти. Благодарение на този заем тя ще има ликвидност за повече от 12 месеца и значителна финансова гъвкавост през този период. 

Netflix съобщи, че разходите за 2020 г. ще бъдат далеч по-малко, отколкото се очакваше. „Ще поемем дълг от 1 млрд. долара под формата на облигации, деноминирани в щатски долари и евро, а предходните ни планове бяха за 2.5 млрд. долара", коментираха от компанията. Свободният паричен поток (FCF) на стрийминг гиганта за 2019 г. беше отрицателен (-3.3 млрд. долара), което е най-големият дефицит. 

Netflix завърши първото тримесечие с 5.2 млрд. долара в брой и отчете разходи за лихви в размер на 184.1 млн. долара, което е 3.2% от приходите, в сравнение с 135.5 млн. долара, или 3% спрямо същия период на миналата година. Към края на март общият дълг на Netflix възлиза на 14.17 млрд. долара, като 2.2 млрд. долара бяха взети под формата на облигации в края на миналата година.

Стрийминг гигантът се похвали, че броят на потребителите му през първото тримесечие на 2020 г. е достигнал рекордните 15.77 млн. души в световен мащаб, което е прецедент, постигнат благодарение на мерките за спиране на разпространяването на пандемията от коронавируса.

Подкрепи Economic.bg