Боил Банов: От Netflix са готови да снимат филми в България

Ако има финансови стимули за това

Снимка: Economic.bg/Архив
19:50 20.02.2020
Американският стрийминг доставчик и създател на собствени филми и сериали Netflix е готов да снима продукции в България, ако бъде стимулиран финансово. Това става ясно от думите на министъра на културата Боил Банов в интервю за „24 Часа“, в коментира темата за готвените промени в Закона за филмовата индустрия. 

„Водил съм разговори с шефа на Netflix, които при възможност за стимулиране на продукции у нас, са готови много сериозно да навлязат. Това е сериозно развитие в бранша“, казва той пред изданието. 

Министърът визира предложенията за финансови стимули за продуцентите на филми. Идеята е да има механизъм, по който държавата да може да възстановява процент от инвестицията на чуждестранните инвеститори. От инструмента обаче не се изключват и българските кинотворци. 

Според Банов България е една от малкото европейски страни, в които все още няма подобна схема за стимулиране на индустрията. Той дава пример с Хърватия, където е сниман хитовият сериал Game of Thrones. „Мястото, където е сниман сериалът там, се е превърнало в страхотна атракция, от която Хърватия печели пари“, коментира и добавената стойност от това министърът. 

По думите му, от редиците на гилдията и хората, които правят новия закон, е предложено държавното финансиране за филмовото производство у нас да се увеличи с 10 млн. лева. Така общо ще бъдат дадени 25 млн. лева. 

Сега действащият Закон за филмовата индустрия е от 2004 г. През идните месец или два се очаква новият законопроект да бъде публикуван и предложен за обществено обсъждане. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: финансиране | инвестиция | кино | филми | Боил Банов | продуценти | филмова индустрия | Закон за филмовата индустрия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини