Netflix разкритикува квотата за европейско съдържание

Компанията очаква негативна последица от изискванията на ЕС

Netflix разкритикува квотата за европейско съдържание

Снимка: БТА

В отчета си за третото тримесечие на годината компанията за стрийминг Netflix разкритикува ЕС, че ѝ налага квота колко европейско съдържание да предлага на потребителите си.

Наред с финансовите данни за фирмата в новия отчет главният изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс припомня, че в момента ЕС пренаписва своите правила за аудиовизуалното съдържание, според които минимум 30% от сериалите и филмите в каталога на компанията ще трябва да са европейски. От американската компания признават, че е хубаво да се мисли и регионално за международната ѝ аудитория, но посочват, че едни задължителни квоти биха имали негативни ефекти.

„Предпочитаме да се съсредоточим да правим услугата си страхотна за нашите потребители, които би означавало и произвеждане на местно съдържание, отколкото да изпълняваме квоти”, коментират от Netlix. Според тях регионалните квоти за съдържание биха понижили, макар и с малко, удоволствието на зрителите от предлаганото им съдържание.

Печалбата на стрийминг платформата през третото тримесечие е била 4 млрд. долара, като очакванията са през последните три месеца на годината тя да е с 200 млн. долара повече. Конкретно печалбата от стрийминга на съдържание в световен мащаб се е увеличила с 36% спрямо същия период на 2017 г. Компанията прогнозира да завърши годината със 146 млн. активни абонати.
Коментари: 0