Netflix ще понижи качеството си в Европа, за да пощади мрежата

YouTube последва примера на компанията

Netflix ще понижи качеството си в Европа, за да пощади мрежата

Снимка: Unsplash

1440 ~ 2 мин. четене
Стрийминг гигантът Netflix обеща да понижи качеството на своите видеоклипове в опит да намали трафика си в европейските мрежи с 25%. Целта е да се запази безпроблемната работа на интернет на фона на увеличеното използването на мрежата по време на продължаващата криза с COVID-19. 

Европейският съюз призова видео платформите, като Netflix и YouTube, да намалят качеството на съдържанието, за да се облекчат доставчиците на интернет. Мрежите на континента са претоварени в резултат на пандемията и многото хора, които са си вкъщи. 

Netflix първа от големите стрийминг платформи обяви, че ще намали битовете скорости във всички свои потоци на излъчване в Европа. Малко след това в инициативата се включи YouTube. “Поемаме ангажимента временно да превключим целия трафик в ЕС към стандартна дефиниция (яснота на картината) по подразбиране”, посочиха в изявление и от YouTube. 

Промените означават, че Netflix ще предоставя най-подходящото качество на стрийминг, а не непременно най-високото. Целта е да се избегне буфериране. Ако честотната лента, която човек използва, за да гледа, е ниска, видеоклиповете ще се показват автоматично с по-ниско качество в опит да се избегне претоварване на мрежата.

Този ход идва след дискусии между еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон и Рийд Хейстингс, изпълнителен директор на Netflix, по-рано тази седмица.

Бретон призова стрийминг платформите да предприемат необходимите мерки, за да се избегне прекомерното напрежение в интернет, тъй като много от гражданите на целия континент се намират у дома си и са увеличили многократно използването на онлайн услуги. 

„Мерките за социално дистанциране за борба с коронавируса водят до увеличаване на търсенето на интернет, било то за работа в електронна среда, за електронно обучение или за забавление“, се казва в съобщение на Бретон.

„Приветствам много бързите действия, които Netflix предприе, за да запази безпроблемното функциониране на интернет по време на кризата COVID-19, като същевременно поддържа добро преживяване за потребителите“, казва още еврокомисарят.

От своя страна директорът на Netflix Хейстингс обясни, че във връзка с извънредните предизвикателства около възникналата епидемия стрийминг платформата ще намали битовите скорости в Европа за срок от 30 дни. „Ние смятаме, че това ще намали трафика на Netflix в европейските мрежи с около 25%, като същевременно ще осигури добро качество на услугите за нашите абонати“, отбелязва той. 

Говорител на Netflix заяви пред Euractiv, че компанията е фокусирана върху ефективността на мрежата „от много години“ и че услугата „open connect“ на фирмата, която предоставя локални сървъри за съдържание на доставчици на интернет услуги и телекомуникационни компании, вече води до намаляване на използването на капацитет в интернет.

Коментари: 0