Невъзможно е да се преброят всички заразени с Covid-19

Тестовете не са достатъчно

Невъзможно е да се преброят всички заразени с Covid-19

Снимка: Unsplash

Зак Мур, държавен епидемиолог в Северна Каролина, не може да каже колко хора в щата имат Covid-19. Той знае колко хора са тествани положително за коронавирус всеки ден и колко хора са в болниците, както и колко отиват в спешното отделение със симптоми, които може да са Covid-19. Нито едно от тези числа самостоятелно не казва колко хора са заразени. Но заедно те помагат да се очертаят контурите на пандемията, пише The Verge.

По думите на Мур всеки източник на данни е полезен, като идеята е да бъдат използвани повече заедно. Според него обаче няма как експертите по обществено здраве всъщност да преброят всеки заразен човек, дори добре да познават спецификата на грипа. 

Вместо това те комбинират различни източници на данни, за да направят възможно най-добрата оценка на това как изглеждат огнищата. Целта е да вирусът да бъде достатъчно добре разбран, за да се направят възможно най-точните оценки. Мур подчертава, че всяка година се използват косвени показатели, които помагат за статистиката на дадено заболяване. 

В случая със сегашния коронавирус експертите обясняват, че броят на положителните тестове е невероятно ценен, защото осветлява потвърдени случаи, но същевременно има своите несъвършенства и те са свързани с липсата на достатъчно изследвания, така че да се проверят всички онези хора, чувстващи се по-малко или повече болни. 

Предизвикателството е свързано с това как експертите съумяват да комбинират и интерпретират данните, в това число за всички онези с леки симптоми или просто оставащи встрани от прожекторите. 

Анализирайки тенденциите на търсене на здравни услуги и познавайки добре съществуващите други заболявания, експертите биха могли да вземат предвид броя на потвърдените случаи и така да предскажат колко са неоткритите. 

“Когато видим единичен случай на хепатит С, мога да ви кажа доста уверено, че е имало още 14 души, които вероятно също са го имали и не са били идентифицирани”, дава пример Мур. “Опитваме се да постигнем това ниво на разбиране за COVID-19.”

Коментари: 0