6 невероятни туристически дестинации, засегнати от война и конфликти

Те са популярни с историческото си наследство и биоразнообразие

6 невероятни туристически дестинации, засегнати от война и конфликти

Снимка: Wikipedia

Многобройни дестинации по света, които разчитат на туризма, попадат под ударите на конфликти. Война и социално-политическо напрежение стават част от ежедневието.

Някои от най-популярните с историческото си наследство и биоразнообразие места в света са в най-голяма степен изложени на риск от конфликти и насилие.

В света има няколко атрактивни туристически места, където продължават военни конфликти, пише „Бизнесинсайдър”.

Вижте 6 такива дестинации, застрашени от войната:

1. Палмира, Сирия


Палмира, някога важен град в Римската империя, сега  в централна Сирия, е в руини.

Преди да избухне сирийската гражданска война, той е един от най-популярните исторически обекти в страната, но през 2015 г. ИДИЛ завладява града. В акт, който зашемети света, терористичната групировка започна систематично да унищожава древния обект през 2015 г. и го изравни със земята.

Въпреки че ИДИЛ за кратко изгуби контрол върху Палмира, тя си възвърна града през 2016 г. и разруши част от амфитеатъра през януари 2017 г. До март сирийската армия успешно завладя Палмира от ислямистката групировка и успя да запази онова, което остана от него, за бъдещите поколения.

2. Великата джамия ал-Нури в Мосул, Ирак


Джамията ал-Нури в Мосул е построена през 1172 г. и оттогава е важен културен и религиозен символ за хората в града. В по-нови времена тя се превръща в един от ключовите туристически обекти на града.

Джамията, заедно с останалата част от Мосул, също попада под контрола на ИДИЛ, когато групата завладя части от Сирия и Ирак през 2014 г. Там бе обявен новия халиф, лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади.

Но след като иракските сили за сигурност започнаха да се бият за града, за да изгонят терористичната групировка, тя разруши джамията и прочутото й минаре в едно от последните си действия в Мосул. ИДИЛ загуби битката за града, но го лиши от една от най-важните му забележителности.

3. Стария град и замъка в Таиз, Йемен


Старият град Таиз може и да не емного позната за западняците туристическа дестинация, но е един от няколкото исторически обекта в Йемен, разрушен или унищожен по време на гражданската война, започнала през 2015 г.

Градът и неговият замък бяха подложени на тежък обстрел от саудитски сили, които са били насочени към шиитските сили наблизо. Някои от структурите дори предхождат исляма в района. Днес градът днес остава на фронтовата линия на бруталния и продължаващ конфликт.

4. Канкун, Мексико


Канкун, една от най-големите курортни дестинации в Мексико, успя да се изолира от продължаващата нарковойна между мексиканската армия, полицията и мощните наркокартели.

Но упадъкът му сякаш дойде през 2017 г., когато за първото полугодие станаха 95 убийства в крайбрежния район около Канкун.

През януари 2017 г. нападатели убиха петима души в нощен клуб и след това нападнаха държавни сгради. Втори инцидент стана на пет мили от главната хотелска част на града. Друга престрелка между картели стана в центъра на Канкун през юни, тревожейки туристи и представители на града.

Въпреки че туристическата инфраструктура в Канкун остава сигурна и досега са регистрирани изолирани инциденти, е ясно, че туристическият център не е имунизиран срещу наркоконфликта в Мексико.

5. Национален парк Вирунга, Демократична република Конго


Най-старият национален парк в Африка, Националният парк Вирунга, е познат със своите горили, вулкани и в последните години – с насилие.

След геноцида от 1994 г. в Руанда в парка присъстват бежанци, бракониери и различни въоръжени бунтовнически групи в продължение на години. Воюващите са убили и множество застрашени планински горили.

През август 2017 бунтовници Май Май убиха трима рейнджъри в парка, насочвайки вниманието на света към необходимостта да се защитят рейнджърите и дивата природа.

6. Минданао, Филипини


Минданао, най-южният голям остров на Филипините, предлага множество туристически атракции, включително диви райони, водопади и живописни островчета. Филипинското правителство се опита да превърне острова в гореща туристическа дестинация, но тези планове бяха съсипани, когато бунтовници от Мауте, военна група, която заявява лоялност към ИДИЛ, пое контрола над града Марауи на острова през май 2017 г. Това накара филипинския президент Родриго Дутерте да обяви военно положение на острова и държавната армия обсади града в продължение на пет месеца.

Въпреки опасността за туристите, породена от тези събития, филипинското правителство остана ангажирано с обещанието си да развие туризма на острова. 

Коментари: 0