Независимостта на Шотландия би ѝ струвала поне €13 млрд. годишно

Загубите ще бъдат по-големи от тези след Брекзит

Независимостта на Шотландия би ѝ струвала поне €13 млрд. годишно

Снимка: БТА

10518 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Шотландия ще губи поне по 11 млрд. паунда (13 млрд. евро) годишно, ако стане независима държава и напусне орбитата на Обединеното кралство. Това са загуби, дори по-големи от тези след Брекзит, пише The Guardian. В доклад на Лондонското училище по икономика и Университета в Хонконг се посочва, че евентуалното откъсване от общия пазар на Великобритания ще засегне икономика й два до три пъти повече, отколкото излизането от Европейския съюз.

Ако страната придобие независимост, това ще окаже силно влияние върху търговията й с Великобритания и Съюза, което ще свие икономиката на страната с между 6.3 и 8.7%. Това се равнява на финансови загуби между 11 и 15.4 милиарда британски лири на годишна база.

В доклада се посочва още, че би било по-добре Шотландия да се присъедини към ЕС, отколкото да остане извън него, каквито всъщност са и стремежите на страната.

Шотландският премиер Никола Стърджън заяви миналата седмица, че страната й ще се бори за провеждането на нов референдум за независимост, веднага след като пандемията отмине. Тя поясни, че по-голямата част от шотландците искат да напуснат Обединеното кралство, след като Брекзит влезе в сила и ограничи търговските им коридори с ЕС. Стърджън каза още, че ако страната стане независима, тя ще сключи нова и по-изгодна търговска сделка с ЕС, която да не ощетява местното производство.

В отговор премиерът Борис Джонсън пък заяви, че сега не е моментът за провеждането на референдум и че COVID кризата е очертала ясно плюсовете от това да бъдат единни.  

„Провеждането на нов референдум за независимостта на Шотландия би усложнило кризата, от която всички искаме да излезем“, поясни Джонсън.

Данните от Лондонското училище по икономика и Университета в Хонконг показват, че Великобритания е най-големият и най-важен търговски партньор на Шотландия, който представлява 61% от износа на старината и 67% от вноса. Това се равнява на около четири пъти повече от търговията й с ЕС. Независимостта на Шотландия ще увеличи търговските й разходи с останалата част от острова с 15 до 30%.

Πpипoмнямe, чe пpeз 2014 г. ce пpoвeдe първият peфepeндyм зa нeзaвиcимocттa нa Шoтлaндия, ĸoйтo зaвъpши c oтxвъpлянe, cлeд ĸaтo peзyлтaтитe пoĸaзaxa 55% „зa“ и 45% „пpoтив“.

Подкрепи Economic.bg