Никоя партия не може да бие служебния кабинет по подкрепа

Умората у хората ще срине още повече избирателната активност, ако се стигне до нов предсрочен вот

Никоя партия не може да бие служебния кабинет по подкрепа

Снимка: Красимир Свраков

3398 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Наблюдава се изразена демобилизация за гласуване, като все по-малко хора заявяват готовност да упражнят правото си на глас при евентуални нови предсрочни парламентарни избори. „Има такъв народ“ отново биха изпреварили ГЕРБ – СДС, а все по-голям брой хора подкрепят служебното правителство. Това сочи проучване на „Маркет линкс“, реализирано съвместно с bTV.

Избирателната активност на редовния вот през април достигна 50.61%, а тази през юли 42.19%, сочат официалните данни на Централната избирателна комисия. 

Сега 48% споделят, че ще гласуват отново, но въпреки това има 10% отлив на твърдо заявяващите такова намерение спрямо по-рано. Около 12% няма да отидат до урните. „Поредни избори в кратък период от време оказват влияние. Има увеличени дялове при тези, които не са сигурно гласуващите“, коментира социологът Добримир Живков.

Одобрение за служебния кабинет

Над половината българи одобряват правителството на Стефан Янев, като според Живков на такава подкрепа не се радва нито една политическа партия в парламента. По-малко доверие на служебното правителство дават основно твърдите избиратели на ГЕРБ, но всички останали смятат, че то си върши работата добре и прави това, за което е назначено. Наблюдава се ръст на доверието, което избирателите на ИТН заявяват по отношението на служебния кабинет.

В сферата на статистическата грешка

По отношение на електоралните нагласи, „Има такъв народ“ отново изпреварва ГЕРБ – СДС. При нови избори сега партията на Слави Трифонов би получила около 20.7%, докато тази на Бойко Борисов – 18.1%. След тях се нареждат БСП със 16.4% и „Демократична България“ – 15.7%, като разликата между двете политически сили отново е доста малка, така че третото място може да е оспорвано. ДПС би получила 8.8%, а „Изправи се БГ! Ние идваме!“ – 4.9%.

Проучването е направено след обявяването на първия вариант на правителство на ИТН, но преди огласяването на втория му състав. Според Живков обаче е трудно да се каже кой ще бъде победител при евентуални следващи избори, тъй като разликата между ИТН и ГЕРБ – СДС е в сферата на статистическата грешка. Всеки ден настъпват нови събития, които влияят върху нагласите на гласуващите.

„Към настоящия момент не можем да кажем със сигурност дали дистанцията се е увеличила, тъй като в процентни пунктове тя е 2 на сто, което е в обхвата на статистическите отклонения на всяко изследване. Засега не можем да кажем кой ще е първи и кой – втори при следващ вот“, коментира изпълнителният директор на „Маркет Линкс“ в ефира на bTV.

Под бариерата за влизане в парламента отново остават патриотичните формации. Най-сериозно доверие губят „БГ Патриоти“ (1.9%). Нишата се запълва от „Възраждане“, които увеличават влиянието си и при евентуални нови избори биха събрали 3.4% от вота.

Доверието в политическите лидери

Слави Трифонов получава 33% от доверието на гражданите. Следван е от съпредседателя на „Демократична България“ – Христо Иванов, който получава 24%. До преди три месеца доверието в него е било едва 12%. При Мая Манолова има лек отлив на доверие и тя се нарежда на трето място с 22%. Подкрепата за Бойко Борисов и Корнелия Нинова основно идва от твърдия електорат.

Анкетното проучване е проведено сред 1059 лица над 18 г. в периода 21-28 юли 2021 г. по методите на пряко-лично интервю.

Подкрепи Economic.bg