Ердоган отново натисна турската лира

Валутата спадна с над 1% спрямо долара

Ердоган отново натисна турската лира

Снимка: Twenty20

1324 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, чието одобрение от обществото пострада през пандемията, засили натиска върху централната банка да намали основната лихва следващата седмица. Това се отрази зле на лирата, която изтри над 1.5% от стойността си в сряда и четвъртък сутрин.

Президентът повтори нестандартната си мантра, че по-ниските разходи по заемите спомагат за забавяне на темповете на ръст на цените и стимулират икономиката.

Няма повече високи лихвени проценти, защото високите лихвени проценти биха ни донесли по-висока инфлация“, каза Ердоган пред телевизия AHaber в интервю, излъчено в сряда. Централната банка пък трябва да вземе решение за лихвата на 12 август.

Заради изказването му към 9:30 ч. българско време в четвъртък валутата бе с 1.1% надолу и 1 долар се търгуваше за 8.5655 лири, с което печалбите ѝ от тази седмица бяха изтрити. Припомняме, че гуверньорът на централната банка обеща да не намалява лихвения процент, докато инфлацията не се забави, а очакванията са това да се случи едва към края на годината. Заради натиска от Ердоган обаче позицията може да бъде променена и именно това притеснява инвеститорите.

Иначе държавният глава говори оптимистично за бъдещето на икономиката, като каза, че тази година тя ще нарасне с повече от 7%. Според него инфлацията в Турция, която се покачи до 18.95% през юли от 17.53% през юни, ще се забави този месец.

От тук нататък не е възможно инфлацията да се ускори допълнително, защото преминаваме към по-ниски лихви“, каза Ердоган. „Предполагам, че давам този сигнал някъде“, добави той, без да уточнява.

Той настоява отново за това, тъй като икономическите щети, причинени от пандемичните ограничения, бързата инфлация и високата безработица рязко подкопаха популярността му и тази на управляващата партия АК, която той контролира.

Подкрепи Economic.bg