Ножицата между наемните цени и възможностите на хората се отваря

Онлайн обучението на студентите освободи голяма част от имотите в „Студентски град“

Ножицата между наемните цени и възможностите на хората се отваря

Снимка: Economic.bg/Архив

7842 ~ 3 мин. четене
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

През пролетта на 2020 г., когато цял свят беше блокиран заради първата вълна от коронавируса, пазарът на имоти в България изпадна в шок и никой не знаеше в каква посока ще поеме. Експертите в областта на недвижимите имоти не бяха единодушни в прогнозите си и някои смятаха, че ще настъпи тотален крах и цените ще се сринат. Други бяха на мнение, че индустрията е много устойчива и стабилна и за разлика от финансовата криза през 2008 г., сега пазарът е много по-стабилен и подготвен.

В сектор „наеми“ ситуацията беше по-различна. Имаше доста наемодатели, които проявиха разбиране към своите наематели за времето на извънредното положение в страната, през което много хора загубиха работата си. През летните месеци ситуацията около заразата изглеждаше по-спокойна и с това дойде и успокоението у инвеститорите.

Отпреди няколко седмици обаче ситуацията коренно се промени и разпространението на COVID-19 се възобнови с пълна сила. Това доведе до ново затваряне на университети и гимназии, а работодателите пак бяха принудени да пуснат служителите си в „хоум офис“.

Нека погледнем как се развива наемният пазар в София

Обичайно на него се наблюдава силна активност в края на летния и началото на есенния сезон заради студентите, които наемат квартири в града, където се обучават. Тази година обаче ситуацията е по-различна.

 „Академичната година започна по-различно и в резултат отчетохме спад на активността в традиционно най-натоварените месеци около август и септември.  През октомври той се усети доста съществено. Към момента наемодателите задържат цените си. Те направиха някои компромиси по време на извънредното положение пролетта. След това обаче повечето от тях решиха да върнат старите си нива. Това накара някои наематели, които не съумяха да постигнат консенсус със собствениците, да напуснат жилищата си. Така офертите се увеличиха, но ножицата между наемните цени и бюджетите на наемателите се отваря още повече“, споделя Йорданка Рангелова, мениджър „Наеми“ в консултантската компания „Адрес“ пред Economic.bg

Въпреки връщането на част от ограничителните мерки не се наблюдава отлив на хората, които желаят да наемат имот в столицата. По-скоро в момента има изчакване и задържане предвид очакванията за трудна зима. „Между двете страни винаги е съществувал известен дисбаланс в очакванията, който в днешните условия може да се изостри. Възможно е да се наложи в скоро време наемодателите да направят компромис“, казва още Рангелова.

Профилът на наемателите остава без промяна

Профилът на желаните имоти под наем не се изменя съществено, тъй като и наемателите продължават да бъдат сходен тип. Това традиционно са по-млади хора, които се оглеждат за неголям, лесен за поддръжка апартамент на комуникативна локация. Затова и се търсят предимно двустайни, по-рядко и едностайни жилища. Предпочитаните локации продължават да са централните, тези в близост до университети, бизнес и административни сгради, както и районите по протежение на метрото. В момента има доста свободни жилища под наем в "Студентски град", поради изключително намалялото търсене. Започна и лек спад на наемните цени в района, признават експертите.

Какви са наемите в София?

Цените продължават да бъдат на устойчиви нива, казват от бранша. В центъра на града са около 600 лева за едностайно жилище, 700-750 лева за двустайно и близо 1000 лева за тристайно. В по-отдалечените райони, но и в зависимост от комуникативността и състоянието на самия имот нивата стартират от 450 лева за едностаен апартамент, 600 лева за двустаен и около 750 лева за тристаен. „Разбира се, това са цени, които се влияят и от това дали имотът е обзаведен или не, дали е след ремонт, дали в близост има изградени удобства и изградена социална инфраструктура“, уточнява Рангелова.

През следващата година надценените имоти ще се отдават трудно

Особено в началото на годината ще бъдем свидетели на известен спад в търсенето. Така надценените имоти ще се отдават трудно. Собствениците трябва да вземат предвид новите условия и да се вслушват в съветите на консултантите. Така експертът от „Адрес“ вижда бъдещето на наемния пазар.

Подкрепи Economic.bg