Норвегия разреши на Euronext да купи фондовата борса в Осло

Сделката трябва да бъде приключена до юни тази година

Норвегия разреши на Euronext да купи фондовата борса в Осло

Паневропейската борса Euronext спечели одобрението на Министерството на финансите на Норвегия за закупуване до 100% от норвежкия оператор на фондовия пазар Oslo Bors. Така приключва петмесечната битка с Nasdaq за един от последните независими оператори на фондовия пазар в Европа.

Докато Euronext вече е осигурила над 50% от финансирането на Oslo Bors, Nasdaq твърди, че не трябва да се допуска придобиване, освен ако не е получен дял от две трети, за да се гарантира, че купувачът ще има пълен контрол.

И двете компании са предложили 158 норвежки крони на акция за Oslo Bors оценявайки го на около  779 млн. долара, но мнението на норвежкото правителство е от решаващо значение.

Euronext приветства одобрението на министерството за придобиване на до 100% от капитала на Oslo Bors и очаква с нетърпение следващите стъпки за приключване на сделката до края на юни.

"Изключително сме доволни, че процесът се осъществява при пълно спазване на норвежкото законодателство", казаха от компанията.

И двете Euronext, която управлява борсите в Париж, Брюксел, Амстердам, Лисабон и Дъблин, и Nasdaq се стремят да разширят своите портфейли, но възможностите са оскъдни, тъй като пазарните оператори или вече принадлежат към международни групи или техните акционери искат да останат независими.

Oslo Bors беше една от последните потенциални цели за Euronext в региона, където Nasdaq и Лондонската фондова борса вече контролират няколко платформи.

Коментари: 0