Износът на България към трети страни се възстановява

Като цяло износът на България през първите три месеца на годината е нараснал с 9%

Износът на България към трети страни се възстановява

Снимка: Pixabay

1248 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
След като отчете над 12% спад през 2018 г., българският износ към пазарите извън Европейския съюз се възстановява през тази година. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че експортът към трети страни през първите три месеца на 2019 г. расте с 13.4%. За сравнение, ръстът в посока държавите членки е 7%. Общият износ на България е 13.94 млрд. лв., което е 8.9% увеличение спрямо същия период на миналата година.

Данните по търговски партньори показват, че продажбите на българските фирми се възстановяват при почти всички пазари извън ЕС. Едно от малкото изключения е Турция, която е и най-голям търговски партньор на България извън ЕС. В тази посока има спад от 9.3% към март.

Канада вече се нарежда на второ място по значимост за българската икономика, що се отнася до износа извън ЕС, като там скокът на годишна база е 24.3% до 414 млн. лв. След Северноамериканската държава се нареждат Сърбия и САЩ, към които растежът също е двуцифрен. Българският износ към Русия расте с 6.8%, което не е много на фона на другите числа, но трябва да се има предвид огромния срив на българския износ в посока Русия, който се случи след налагането на санкциите срещу Москва.

Данни за търговските отношения на България с държавите членки има само към февруари. От тях се вижда, че към Германия износът ни расте със 7.4% на годишна база и към края на март се оценява на 1.444 млрд. лв.  Сред другите големи външнотърговски партньори на България са още Италия, Румъния и Гърция.

Статистиката за групите стоки, които българските фирми са продали навън, показва ръст от при почти всички. Най-много (с 55%) се увеличава експортът на групата „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“, като стойността на изнесената продукция е 82.6 млн. лв. Продажбите на горива и масла са скочили с 23% до 726 млн. лв., а на храни и живи животни – с 43% до 405.5 млн. лв.

Най-голямата група – „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“, в която влизат металните и неметалните продукти, намалява с 6% до 885.1 млн. лв.
Коментари: 0