Сомарой - островът, на който слънцето не залязва 60 дни

Местните искат да се премахне напълно времевата зона

Сомарой - островът, на който слънцето не залязва 60 дни

Снимка: Снимка: Sommarøy.no

Жителите на норвежкия остров Сомарой искат времевата зона да се премахне напълно, за да имат свободата да разполагат с времето си, когато поискат, съобщава Independent. 

Времето в Сомарой е много по-различно от всички останали места по света, тъй като там слънцето не изгрява през зимата, а лятото не залязва. Това се дължи на географското разположение на острова, намиращ се в Западен Тромсо, на север от Северния полярен кръг. 

От 18 май до 26 юли слънцето над Сомарой не залязва. Това коренно променя живота на местните жители и те различават деня от нощта много по-трудно. 300-те жители на острова искат да се превърнат в първата "безвремева зона" в света.

"Навсякъде по света хората се оплакват от стрес и депресия. Това може да бъде свързано с чувството, че си в плен на часовника. Липсата на времева зона у нас би дала спокойствие на местните жители", разказва водещият на кампанията за премахване на времето Кйел Ове Хвединг.

Според него ако времето бъде премахнато от живота на местните, това би било официално признаване на ситуация, която вече съществува. "Нашата цел е да осигурим пълна гъвкаковст - 24/7. Ако искаш да окосиш моравата в 4 часа сутринта, тогава го правиш", допълва Хвединг. 

Кампанията привлече вниманието на света, след като Хвединг публично подаде петиция до местния депутат Кент Гудмундсен през юни. Оттогава и други северни градове, включително Финмарк и Нордланд, се присъединиха към инициативата за премахване на времевата зона. 
Коментари: 0