Нов чудотворен материал позволява зареждане на батерията за секунди

MXene е разработен от учени в университета Drexel

Нов чудотворен материал позволява зареждане на батерията за секунди
1728 ~ 2 мин. четене
Учени от университета Drexel откриха, че разработеният от тях материал MXene притежава свойствата на суперпроводник, способен да зарежда батерии за секунди. 

Футуристичният наноматериал притежава невероятни свойства и според учените той ще допринесе за това хората да зареждат автомобилите, лаптопите и телефоните си по-бързо отвсякога – за броени секунди или най-много минути. 

Характерно за батериите е, че съхраняват йони в портове, чийто брой е директно свързан с трайността на живота им. Повечето батерии обаче имат сравнително малко на брой портове и не особено проводящи. 

Материалът MXene е благоприятен именно за направата на батерии, тъй като има свойството да оптимизира електро потока и да осигурява много повече пътища към въпросните портове. 

Мария Лукатская, член на екипа, описва идеалната архитектура на електродите като – движение на йони към портовете по многолинейни високоскоростни „магистрали“, вместо по еднопосочни пътища. „Нашият макропорест електроден дизайн постига именно тази цел и позволява бързо зареждане от порядъка на няколко секунди“. 

Ключът към забележителните свойства на материала е двуизмерната му структура и комбинацията от водороден гел с оксиметален компонент, пише Futurism. Това спомага за достатъчна плътност, която да предпазва от вода и радиация и, по-важното, да притежава идеални характеристики на батерия. 

Бъдещето  на метериалите

Материалът MXene няма да се появи в търговската мрежа, нито пък да бъде внедрен в настоящите технологии поне в следващите три години. Той обаче има потенциала да преосмисли сегашните технологии и да сложи край на бавното зареждане, както и да удължи живота на батерията на устройството. 

MXene е един от многото чудни материали, които обещават да променят начина на конструиране на технологиите. В основата им лежи идеята за използването на микроскопичните нано частици, които имат шанса да дадат отражение на макро ниво. 

Най-популярен в това отношение е графенът, който се слави с невероятен спектър от приложения – от обезсоляване на морската вода до внедряване в роботиката и преноса на ток с нулево съпротивление. Съществуват обаче и други като 1D boron например, който може да се използва като полупроводникова верига или устойчива на деформации двуизмерна лента. 

Живеем в епоха, в която имаме научно-техническите възможности да манипулираме материята повече от всякога и да създаваме материали, за които до неотдавна смятахме, че принадлежат към сферата на научната фантастика. Независимо дали става дума за незабавно зареждане на телефона или за програмиране, предстоящите открития в тази ниша вещаят изключителни вълнения. 

Подкрепи Economic.bg