Нов данък за лично ползване на фирмени вещи

Преотстъпването на вещи се счита за доход и ще се обложи със 17%, изчислили от МФ

Нов данък за лично ползване на фирмени вещи
4475 ~ 2 мин. четене
Фирмени вещи, които се ползват за лични нужди, вече бе обложено с т.нар. "данък уикенд". Сега обаче Министерство на финансите  обмисля и втори налог върху личното ползване, пише в. "Сега". Целта на новия налог е да реши проблема с облагането на личното ползване в качеството му на непаричен доход за работниците. 

В момента за използването на служебни коли и имоти и за лични нужди трябва да се плаща ДДС, а шефовете и служителите на фирмата, които ги ползват, трябва да плащат осигуровки и данък за получения в натура доход. С подготвяните промени в ЗКПО вместо осигуровки и данък върху доходите разходите за служебните коли ще се облагат с алтернативен данък. А изчисленията показват, че той трябва да е в размер на 17%, а не 10%, с които в момента се облагат представителните разходи на фирмите. С този данък ще се облагат например разходите за бензин, ремонти, технически преглед, паркинг и автомивка на служебните коли, които се ползват и за лични нужди, пише "Стандарт".

Друг проблем пред бизнеса в момента е отчитането доколко един автомобил се ползва за лични и доколко за служебни цели. Определянето на дела за лично ползване, за да се плати ДДС за него, е доста сложно. Затова един от вариантите, които се обсъждат от експертите в МФ, е фирмите да могат да ползват 50% от данъчния кредит по ДДС за колите, след което да не се налага да се следи колко точно е делът на личното им ползване. 

Бизнесът поиска да се сложи и праг от например 50 000 лв., над който да се прилагат правилата за облагане на колите за използването им за лични нужди. Това обаче няма как да стане, защото директивите на ЕС не го позволяват.
Подкрепи Economic.bg