Нов изпълнителен директор застава начело на Ferrari

С назначаването на Бенедето Виня, компанията още веднъж потвърждава заявката си за преминаване към производство на напълно електрически автомобили

Нов изпълнителен директор застава начело на Ferrari

Снимка: Unsplash

268 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Ferrari назначи нов изпълнителен директор, като така се насочва към прехода към електрификация в автомобилната индустрия, пише Reuters. 52-годишният италианец Бенедето Виня е новият ръководител на компанията, като досега той водеше производителя на чипове STMicrolectronics.

Неговото назначение запълва длъжността, която беше свободна преди 6 месеца. Преди това начело на луксозния автомобилен производител беше Луис Камилери, който се пенсионира през декември, позовавайки се на лични причини. Той беше на поста близо две години и половина.

Председателят на Управителния съвет Джон Елкан, потомъкът на семейство Анели, което контролира Ferrari чрез инвестиционната си компания Exor, заяви, че фирмата е "щастлива" да приветства Виня като нов изпълнителен директор.

Големият му опит по отношение на технологиите, движещи голяма част от промяната в нашата индустрия, и доказаните му иновации в изграждането на бизнес и лидерски умения, ще укрепят допълнително Ferrari и нейната уникална история във вълнуващата ера напред", коментира Елкан.

Ferrari, която вече предлага хибридни модели, обеща, че до 2025 г. ще представи и първата си напълно електрическа кола.

Елкан ръководи компанията временно, след като Камилери напусна. През април той заяви, че новият главен изпълнителен директор на Ferrari трябва да притежава "всички правилни качества, включително важните технологични възможности", като отрече първоначалните спекулации, че новият шеф ще има опит в търговията на дребно на луксозни автомобили.

Виня ще започне работа във Ferrari на 1 септември, съобщиха от компанията, добавяйки, че в момента той е президент на групата Analog, Micro-electromechanical Systems and Sensors, който е най-големият и най-печеливш оперативен бизнес на STM през 2020 г. Виня е член на Изпълнителния комитет на STMicroelectronics, но ще напусне компанията на 31 август, заяви френско-италианският производител на чипове в отделно изявление.

Коментари: 0