Нов мегакурорт изниква в Червено море (видео)

Базиран на остров Шурайра и с форма на делфин, островът е дом на четвъртата по големина бариерна рифова система в света

Нов мегакурорт изниква в Червено море (видео)
1 Видео

Снимка: TRSDC

10664 ~ 1 мин. четене

В Саудитска Арабия проектът Coral Bloom беше официално стартиран. Той включва изграждането на над 11 хотела, яхтени пристанища, голф игрища и плажове на остров Шурайра.

Островът е дом на четвъртата по големина бариерна рифова система в света, недокоснати корали и значителен брой застрашени видове. Проектът, създаден от британското бюро Foster + Partners, е фокусиран върху максимално запазване на местното биоразнообразие. Дизайнът и местоположението на хотелите се основават на природния пейзаж.

Както каза ръководителят на архитектурното студио при представянето на проекта, хотелите са проектирани по такъв начин, че „да създадат впечатление, че са хвърлени на плажовете и те са се установили сред дюните почти като плаващи дървета“.

Взети са предвид и новите тенденции в отдиха, предизвикани от пандемията. Така че хотелите няма да имат вътрешни коридори и големи обществени пространства. Акцентът е върху неприкосновеността на личния живот и спокойствието.

Строителството ще се извършва с помощта на екоматериали и други технологии, които имат по-малко въздействие върху околната среда. Всички съоръжения ще работят на възобновяеми енергийни източници, включително най-голямата централа за охлаждане в света.

Coral Bloom ще се превърне в доминираща и „входна порта“ на бъдещата туристическа зона по проекта „Червено море“, в рамките на която до 2030 г. на 22 острова в Червено море ще бъдат построени 50 луксозни хотелски комплекса с 8000 стаи.

Бъдещият саудитски мегакурорт планира да посрещне първите си гости в края на 2022 г., когато международното летище и първите четири хотела ще бъдат официално отворени. Още 12 хотела трябва да бъдат отворени през 2023 г.

Подкрепи Economic.bg