Старите съветски Су-25 вече са модернизирани

Беларус достави и последния ремонтиран изтребител от поръчката за 85 млн. лв.

Старите съветски Су-25 вече са модернизирани 6 Снимки

Снимка: МО

Българската военна авиация вече разполага с осем модернизирани изтребителя Су-25, след като беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“ изпълни в срок договора си с Министерството на отбраната. От ведомството обявиха, че вече и последната военна машина е доставена, като общо поръчката за обновлението на самолетите струваше на държавата 85 млн. лв. Средствата за ремонта бяха платени предварително и накуп още през лятото на 2019 г.

Машините вече са с модернизирана изцяло система за навигация, с възможности за спътникова навигация. С това се осигурява по-голяма информационна осведоменост на пилота за изпълнение на задачите. Значително са разширени възможностите за използване на ракетно въоръжение, подменени с нови са радиостанциите, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти, включително и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент, обясниха от военното министерство.

Всичко това и още други внедрени системи прави модернизираните Су-25 по-боеспособни и многократно по-ефективни за изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка, изолиране на района на бойните действия и подпомагане воденето на боя от формированията на сухопътни и военноморски подразделения и части.

България разполага с общо 14 изтребителя Су-25, които са на въоръжение в страната от 1986 г. Ремонтирани могат да бъдат и останалите шест машини в зависимост от условията на един нов договор, а е възможно модернизация да претърпят само двигателите им.

Ремонтът на бойните самолети е част от намеренията на правителството за модернизация на бойната техника в страната. По тази линия в последните две години кабинетът закупи изтребителите F-16 от американската компания Lockheed Martin за 2.1 млрд. лв., поръча два военни кораба за 1 млрд. лв. и възложи модернизация на танковете Т-72 за около 50 млн. лв.

Коментари: 0