Европейска директива заплашва да затвори ТЕЦ-овете в България

Изискванията не засягат само българските централи

Европейска директива заплашва да затвори ТЕЦ-овете в България
4763 ~ 1 мин. четене
Приемането на предложените промени в Референтния документ за най-добри налични техники (BREF) за големи горивни инсталации (LCP) и на Директивата за емисиите от промишлеността на Европейския съюз може да затвори поне три ТЕЦ-а в комплекса "Марица-изток". Застрашени са двете „американски централи“ - ТЕЦ "Контур-Глобал Марица-изток 3" и ТЕЦ "AES Гълъбово" и свързаната с Христо Ковачки „Брикел“. За това предупреди изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев в ефира на БНР.

Причината: не могат да изпълнят заложените критерии. По думите на Андреев изискваните нива на чистота и на емисии няма как да бъдат покрити дори от най-модерните ТЕЦ-ове в България, които са всъщност „американските централи“.

„Критериите са неизпълними не само за нашите централи, но те не са изпълними и за модерните централи в Европа. Ние разчитаме на 45% от микса, произведен от въглищните централи, същият процент е и в Румъния, в Германия, в Полша, където разчитат на 83% от микса. Те са още по-притеснени от нас“, каза председателят на минно-геоложката камара.

По думите на Генчо Генчев, представител на синдикалната организация към КТ "Подкрепа“, в "Мини Марица-изток" близо 116 млн. лв. са задълженията към края на годината на ТЕЦ "Марица-изток" 2. „Има някакъв план на разсрочено плащане, но няма ли достигане на реална цена на въглищата, която да може да покрива всички необходими мероприятия, които предстоят, ние ще спрем и без Европа да ни спре“, смята Генчев.
Подкрепи Economic.bg