Нова сделка в световната фармация

Valeant плаща 10 млрд. щатски долара за Salix

Нова сделка в световната фармация
4313 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Интензивната политика на компаниите във фармацевтичната индустрия да се окрупняват продължава и в началото на тази година. The Wall Street Journal съобщава, че Valeant Pharmaceuticals е близо до придобиването на Salix Pharmaceuticals.

Сделката вероятно ще е на стойност 10 млрд. долара и ще бъде потвърдена до края на днешния ден. Акционерите на Salix ще получат по 158 долара за всеки свой дял. И двете компании се опитаха да сключат различни споразумения през изминалата година в опит да задържат пазарните се позиции, но така и не се стигна до окончателни сделки.

Valeant се опита да придобие производителя на Ботокс Allergan, но срещна съпротивата на част от акционерите. По-късно те дадоха съгласието си и компанията бе погълната от Actavis за 66 млрд. долара. Actavis, а и самата Allergan, разглеждаха в близкото минало възможността да купят Salix. Salix от своя страна се опита да придобие подразделение на италианската Cosmo Pharmaceuticals, но акционерите се поддадоха на сериозния политически натиск срещу подобни инвестиции, целящи основно извличането на данъчни ползи.

Основните продукти на Salix са свързани с третиране на Синдрома на раздразненото дебело черво, заболявания на черния дроб, както някои други редки болести. На пазара в момента са над 15 продукта. През ноември компанията обяви, че ревизира поддържаните складови наличности, след като търсенето на медикаментите ѝ се е оказало по-слабо от очакваното.

В търсене на по-висока конкурентоспособност и по-голям капацитет за разработване на нови препарати, компаниите в сектора търсят през последните месеци интензивно възможности за обединение. През 2014 г. сключените договори за сливания и придобивания възлизат на 267 млрд. долара, което е над два пъти повече, в сравнение с 2013 г. В началото на тази година тенденцията продължава. Shire PLC се съгласи да плати през януари 5,2 млрд. щатски долара за NPS Pharmaceuticals.  Подкрепи Economic.bg