Службите в Нова Зеландия забраниха 5G оборудването на Huawei

Телекомите в страната са поискали да купуват съоръжения именно от китайската компания

Службите в Нова Зеландия забраниха 5G оборудването на Huawei

Снимка: БТА

Разузнавателната служба на Нова Зеландия отхвърли първото искане на телекомите в страната да използват 5G оборудване от китайския производител Huawei, пише Reuters. Подобно на Вашингтон, и Уелингтън аргументира отказа си с опасения за националната сигурност.

Запитването да се използва оборудване от Huawei е дошло от телекомуникационния оператор Spark New Zealand. Компанията обяви, че ще разгледа аргументите на новозеландската разузнавателна служба преди да предприеме по-нататъшни стъпки.

Решението на Нова Зеландия идва в момент, когато САЩ и страните от Западна Европа стават все по-притеснени, че китайското правителство може да използва петото поколение мобилна мрежа, а и по-стари версии, за следене и намесване във вътрешните работи на различни държави. Huawei от своя страна постоянно настоява, че Пекин няма влияние над нея.

По-рано тази година съседна Австралия забрани на китайския производител да доставя 5G оборудване. Миналата седмица вестник Wall Street Journal съобщи, че американското правителство се опитва да убеди компаниите в приятелски страни да избягват Huawei.
Коментари: 0