Нова Зеландия примамва британски строители преди Brexit

Според прогнозите на страната ще са ѝ нужни около 65 хил. допълнителни строители през следващите пет години

Нова Зеландия примамва британски строители преди Brexit

Нова Зеландия започна кампания с цел примамването на хиляди британски строители, пише The Guardian. Причината е, че предстои работа по най-голямата програма на страната за изграждане на инфраструктура и жилищни сгради.

Прогнозите са, че ще през следващите пет години в Нова Зеландия ще са нужни около 65 хил. допълнителни строители. Именно това принуждава строителната индустрия да работи с правителството, за да бъде осъществена най-мащабната кампания за привличане на работници от Обединеното кралство.

Неотдавнашният спад в британската строителна дейност създаде идеални условия за наемане на потенциални мигранти, докато същевременно неяснотите по Brexit остават. Това обяснява Грег Едмънтс, ръководител на инфраструктурните проекти в компанията Auckland Transport.

Пакет, създаден от консорциум за привличане на служители, наречен LookSee Build NZ, предлага „преживявания”, включително риболов, сърфиране и културни събития, за да привлече добри професионалисти в областта на строителството. Новото правителство, оглавявано от Новозеландска лейбъристка партия, има намерение да изхарчи близо 1.2 млрд. евро за построяването на 100 хил. нови жилищни сгради през следващите 10 години. Това е част от предизборните обещания на партията.

Правителството в Уелингтън прогнозира, че строителните нужди на страната ще достигнат апогея си през 2020 г.

Във вторник Bloomberg писа, че Нова Зеландия ще забрани на чужденци да купуват съществуващи жилища. Мярката е с цел имотите да станат по-достъпни за местното население. „Чуждестранните спекуланти повече няма да могат да купуват домове в Нова Зеландия от началото на следващата година”, заяви премиерът Джасинда Ардърн. „Решени сме да направим по-лесно за новозеландците да купят своя първи дом, затова спираме чуждестранните спекуланти да купуват жилища и да повишават цените”, добави тя.

В четвъртък агенция Reuters написа, че обявеното намерение на новозеландското правителство да ограничи правото на чужденците да купуват жилища в страната, вече е довело до спад на цените на имотите в най-големият град в страната Окланд. Това се случва за първи път от шест години насам, а инвеститорите са готови за по-нататъшно понижение, когато забраната влезе в сила на практика.

Коментари: 0