Новата стартъп виза ще привлече добри идеи и свеж капитал в България

Страната ще се фокусира върху високотехнологични компании в сферата на AI, роботиката, биотехнологиите и автоматизацията

Българска стартъп асоциация (BESCO):

Новата стартъп виза ще привлече добри идеи и свеж капитал в България

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Стартъп визата (Startup Visa), която скоро ще започне да функционира и в България, се очаква да раздвижи предприемаческата среда у нас и да привлече интересни чуждестранни инвеститори у нас. Няколко дни, след като тя влезе формално в българското законодателство, към нея вече се проявява интерес от чужбина. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Българската стартъп асоциация (BESCO) Добромир Иванов, който коментира промените пред Economic.bg. 

След дълги перипетии и на финала на своята дейност, българският парламент най-накрая прие стартъп визата миналия петък. Тя ще даде възможност на предприемачи от страни извън Европейския съюз да стартират бизнес в България, с което в страната да влязат свеж финансов и интелектуален капитал. По думите на Добромир Иванов към петък, когато правителството прие промените в Закона за българското гражданство и регламентира т.нар. Startup Visa, предприемачи от редица източни страни вече са демонстрирали интерес към нея. 

„Открои се една линия на готовност у инвеститорите, което е добър знак“, добави Нед Дервенков, главен изпълнителен директор на BESCO. Той очаква от новия вид виза първи да се възползват близките до нас държави, които не са част от ЕС, а именно – Турция, Република Северна Македония, Албания и Украйна.

Приятно изненадани бяхме и когато получихме запитвания от компании базирани във Великобритания. Очевидно ситуацията, която Брекзит породи, ги кара да се преориентират към страни, които предлагат по-ниски оперативни разходи“, отбеляза пред Economic.bg Нед Дервенков.

Според него България има големи възможности да се наложи на картата след и дори да привлече компании от Острова, които да бъдат ключови за страната ни.

Как ще се кандидатства

Добромир Иванов поясни, че в момента все още се очаква Наредба, с която да се регламентира самото получаване на визата и начинът за кандидатстване за нея. Предложението на BESCO e това да става изцяло онлайн, а визата да се подновява всяка година. Крайното решение обаче тепърва предстои да бъде оповестено. От асоциацията се надяват Наредбата да стане готова в рамките на това правителство, а процедурата да бъде задействана още с идването на новото.

Проектът за Startup Visa датира още от 2019 г. и е разработен от BESCO. Две години по-късно, след множество разяснения за смисъла му, но и благодарение на проявената чуваемост от страна на държавата, визата успя да си прокара път и в България.  

Такъв тип виза обаче вече има в половината европейски държави, чрез които те отдавна привлича предприемачи и талантливи кадри, които правят страните конкурентоспособни на светения пазар и благоприятстват за тяхното развитие.

Как България ще привлича инвестиции

Чрез този визов режим страната ни по-скоро наваксва вместо да изпъкне на пазара, но е важно да се отбележи, че

ако не предлагаме подобен тип облекчение на бизнесите ние ставаме неконкурентоспособни“, посочи Добромир Иванов.

Той отбеляза, че България няма възможността да се конкурира със страните от Западна Европа, но има реален шанс да се наложи в Източна. 

„Все още данъчната политика у нас е изключително привлекателна. Освен това притежаваме много технологично грамотни кадри, които да работят в сферата – инженери, програмисти и прочие. Стандартът на живот у нас е благоприятен – ниски разходи, комуникативност, транспортна инфраструктура и изключително силен социален живот“, допълни картината Нед Дервенков.

Той заяви, че България ще се съсредоточи в привличането на високотехнологични компании в сферата на AI, роботика, биотехнологии, автоматизация на процеси и услуги. Хубавите идеи биват следвани от капитала и добрите служители, а това означава, че

колкото повече добри идеи вкарваме в България, толкова повече капитал ще привличаме, който може да е местен или регионален (Централна и Източна Европа)“, поясни главният изпълнителен директор на BESCO.

Startup Visa не е „златен паспорт“ 

В петък парламентът взе и друго решение, а именно да не премахне възможността за придобиване на гражданство срещу т.нар. „краткотрайни инвестиции“. Това се случи по настояване на институциите в ЕС, които обвиниха страната ни в паспортна търговия. Почти единодушно депутатите окончателно оставиха всички досегашни опции, по които граждани на трети страни извън ЕС могат да си купят т.нар. „златен паспорт“ срещу инвестиция.

Сред критериите за получаване на такъв са например придобиването на акции и облигации в български дружества за поне 2 млн. лева или на концесии за поне 1 млн. лева. От BESCO поясниха, че тези и останалите изисквания, които са посочени в Закона за придобиване на гражданство, нямат общо с получаването на стартъп визата. От асоциацията заявиха, че фалшивите новини за придобиването на новата виза и обвързването й със „златния паспорт“ биха довели до отблъскване на инвеститорите.

„Много бих искал да се разграничим от тези миграционни политики за търгуване на гражданство. Не, стартъп визата е ново поколение виза, чиято цел е да привлече предприемачи, които мислят за бъдещето. Това от своя страна означава привличане на нови талантливи кадри и вдигане на репутацията на България“, изтъкна Нед Дервенков.

Стартъп визата няма да бъде обвързана с горепосочените финансови вложения и критерии. Размерът на капиталовото дружество, през което ще се осъществява стартъп проектът, ще бъде без значение.

Самите компаниите ще имат по-скромни ангажименти – да имат българска фирма, от която да оперират, което пък означава, че те ще плащат данъците си у нас“, обясни Добромир Иванов.

От BESCO вярват, че Startup Visa е изключителна възможност за страната ни и от нас самите зависи как ще я развием.

Коментари: 0