Новата заплаха пред световната икономика са „зомби“ компаниите

Мерките в подкрепа на бизнеса крият много повече рискове, отколкото изглежда на пръв поглед

Новата заплаха пред световната икономика са „зомби“ компаниите

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Централните банкери и правителствата се изправят пред икономически най-предизвикателната част от коронавирусната криза - да избегнат създаването „зомби“ компании. Това заявиха представители на Bank for International Settlements, подчертавайки застрашителните размери на риска, пише Bloomberg

Монетарната и фискална подкрепа помага на компаниите да избегнат ликвидна криза, след като пандемията доведе до затварянето на някои бизнеси и търсенето се сви. Това обаче води до рискове в дългосрочен план", коментира Клаудио Борио, ръководител на паричния и икономически отдел на базираната в Базел институция. 

“Има деликатен баланс между оттеглянето на подкрепата твърде рано, което очевидно в краткосрочен план ще натежи на икономическата активност, и оттеглянето на подкрепата твърде късно, което ще значи, че няма да се облагодетелстват необходимите структурни промени”, добавя Борио. 

Правителствата и централните банки в Европа и САЩ въведоха безпрецедентни стимули в отговор на коронавирусната криза, което доведе до ръстове на фондовите пазари на фона на най-тежката рецесия от десетилетия. 

Въпреки че мерките за ликвидност помогнаха на компаниите да запазят дейността си, има опасения, че те създават неконкурентни фирми, които могат да възпрепятстват инвестициите и иновациите. 

Истинското предизвикателство е да се разграничат жизнеспособните от нежизнеспособните компании, което предвид несигурността на бъдещите модели на търсене не е лесно”, сподели представителя на финансовата институция. 

Коментари: 0