Нови фалшификати на банкноти от $100 се разпространяват в Европа

Това е най-майсторският фалшификат на банкнота от 100 долара до момента

Нови фалшификати на банкноти от $100 се разпространяват в Европа
2459 ~ 2 мин. четене

Нови фалшификати на 100-доларови банкноти вече се разпространяват в Европа. Миналата седмица е постъпила фалшива банкнота от този тип в офис на Tavex в Латвия. Засечената фалшива банкнота е наречена „Супер севернокорейска стотачка“, защото за първи път е открита в Южна Корея, като се предполага, че се печата в Северна Корея.

Банкнотите са наречени „супер стотачки“, тъй като разликите с оригинала са почти незабележими. На допир не може да се познае по никакъв начин, че не са истински. Една от класическите особености за фалшификатите е, че при контурите в долния ляв ъгъл на цифрата „1“ има голяма черна точка, а при истинските трябва да фигурира черен триъгълник или малка точка.

Финансовите експерти съветват хората да бъдат наистина много бдителни, когато пътуват в чужбина или когато боравят с долари в България. Най-голяма сигурност гарантират банките и офисите за обмен на валута в моловете, тъй като там банкнотите минават неколкократни проверки и шансът да има такава фалшификация е минимален.

"Към момента няма официална информация за други европейски държави, в които да са засечени „Супер севернокорейски стотачки“.  В България също няма подобни данни. Самият факт, обаче, че тези банкноти са прелетели цяла Азия и са стигнали до европейска страна, говори, че има риск за разпространение. България е голяма туристическа дестинация, през която минават хора от цял свят, така че е възможно фалшификатите да бъдат разпространени и на наша територия, съобщават от Tavex - Бълагария.

Новината, че в Северна Корея е разработен начин за създаване на изключително добри копия на американските 100-доларови банкноти, се появява още през 2006 година, по данни на Dailymail, а първите случаи на засичане на фалшификати от този тип са от края на 2017 година в столицата на Южна Корея – Сеул.

Подкрепи Economic.bg