Нови понижения на фондовите пазари заради поевтиняването на петрола

Въпреки това водещите индекси успяха да отбележат солидни седмични ръстове

Нови понижения на фондовите пазари заради поевтиняването на петрола
Фондовите пазари записаха нови понижения в последния работен ден за изминалата седмица. Спадовете бяха продължение на поевтиняването на петрола и страховете от забавяне на глобалната икономика, но въпреки това водещите индекси успяха да отбележат солидни седмични ръстове.

Бенчмаркът на 30-те сини чипа Dow Jones Industrial Average се раздели с повече от 200 пункта и закри седмицата на ниво 25989 пункта, поведен от срива в акциите на Caterpillar и Goldman Sachs, които засенчиха поскъпването на книжата на Дисни. Широкият S&P500, който се смята за измерител на щатската икономика, се раздели с 0.9% до 2781 пункта, а технологичният NASDAQ – с 1.7% до 7406. Губещи бяха гигантите Facebook, Amazon, Netflix и майката на Google – Alphabet. Индексите успяха да изтрият част от загубите, натрупани по-рано през деня, като най-ниските стойности на Dow Jones бяха с 308 пункта в червената територия. 

Лошото представяне на щатските акции бе предхождано от слаби икономически данни от Китай и от понижението на индекса Shanghai Composite с 1.4% през нощта. Търговският съветник на САЩ Питър Наваро изрази оптимизъм относно потенциална сделка между Пекин и Вашингтон преди срещата между двамата президенти на върха Г-20. Оцветените в червено резултати възобновиха притесненията относно забавяне на щатската икономика след новината, че Фед остави лихвите непроменени, но смята да продължи затягането на паричната си политика, в следствие на което в Европа мечките също надделяха в петъчната сесия. Секторът на основните ресурси се понижи с 3.41%, а автомобилните акции поевтиняха с 1.89%, основно заради проблема Вашингтон-Пекин. 

Банковият сектор пък изтри 1.17%. Инвеститорите наблюдават внимателно Италия, след като Европейската комисия заяви в четвъртък, че икономическите й прогнози не съответстват с тези на Рим. Междувременно преди дни президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че се надява на сделка по Брекзит в близките дни, а в петък още един министър от кабинета на Тереза Мей подаде оставка – Джо Джонсън, брат на Борис Джонсън. Той заяви, че е време да се помисли за нов референдум относно развода с ЕС и това изпрати GBPUSD под 1.3000. На енергийния пазар течното злато записа пореден ден на понижения. 

И лекият суров петрол, и европейският му конкурент Брент се понижиха под психологическите граници при 60 и 70 долара за барел за пръв път от март насам. Суровината навлезе в територия на мечи пазар и достигна понижение от 20% спрямо най-високите си стойности за последните 52 седмици. Златото и среброто също поевтиняха с близо респективно процент и половина и два процента.

Финансови отчети – Q3, 2018 г.

И през настоящата седмица ще продължи сезонът за публикуване на финансовите отчети за третото тримесечие на годината. Едва 13 компании от състава на S&P 500 ще изнесат корпоративните си отчети, а най-голяма тежест ще окажат търговците на дребно. Очаква се днес данни да публикуват Admiral Group, McCarthy & Stone PLC, Dignity PLC и др. 

Немският автомобилен гигант се приближава до най-ниските стойности от 2016 г. насам. Изминалата седмица беше тежка за BMW, чиито акции се понижиха с нови близо 5.5%. Очакваме понижението да продължи до максимум 70 евро за акция, след което в дългосрочен план акциите да поскъпнат до 90-95 евро за акция, където най-често е срещана и съпротивата. Ако това се случи, ще има потенциал и за нови рекордни стойности при над 120 евро.

След двойното дъно, което образува EURUSD миналата седмица, доларът отново тества нивото при 1.3330. Пробив и понижение биха помогнали на валутната двойка да достигне стойностите си от средата на 2017 г. В момента не бива да се подценяват важни икономически данни и изказвания, след като решението на Фед относно лихвите подкрепи долара миналата седмица след междинните избори в страната. За вход в позиция препоръчваме да се изчака установяване на посока на движението.

След силно възходящото движение през октомври в четвъртък и петък кафето изтри значителна част от натрупаните печалби и се устреми към 50-дневната средна. За да я докосне, суровината прави опит да пробие и октомврийската линия на подкрепа. В зависимост от резултата ще бъде определена и посоката на движение, поради което препоръчваме да се изчака преди вход в позиция.

След пробива на линията на подкрепа на низходящия канал, немският бенчмарк среща силна съпротива при 11600 пункта, която изпрати индекса до 11400 и предизвика отваряне с гап. Индикаторът Стохастик пък отбеляза низходящо пресичане в зоната на прекупен пазар, което ни кара да смятаме, че след пробива опитът за възстановяване на движението е недостатъчен и предстои ново понижение. Следващо ниво за преодоляване ще бъде при 11100-11200. 
Коментари: 0