Нови страхове тласкат турската лира отново надолу

Един от факторите за новия срив са очакванията на анализаторите за рецесия в югоизточната ни съседка

Нови страхове тласкат турската лира отново надолу
Въпреки добрите новини от вчера за понижение на инфлацията в Турция, курсът на турската лира пропада спрямо тези на долара и еврото. Причината е, че това спадане на инфлацията увеличава опасенията сред инвеститорите, че се наблюдават ранни признаци на отхлабване на турската валутна политика, пише Reuters.

Именно притесненията на инвеститорите относно способността на турската централна банка адекватно да реагира на ръста на инфлацията предизвика масово разпродаване на турски лири в началото на годината. Причината за безпокойството е, че по новия модел на управление в Турция – президентска република – банката е много по-зависима от решенията на държавния глава Реджеп Ердоган. През септември инвеститорските опасения бяха частично приглушени след голямо повишение от 6.25 пр.п. на основния лихвен процент в югоизточната ни съседка. Това оказа позитивно влияние върху турската лира, която от началото на годината до месец август беше загубила около 47% от стойността си спрямо долара.

Официалните данни от турския статистически институт показаха, че годишната инфлация се е понижила през ноември от 15-годишния връх, достигнат през октомври. Причината бяха данъчни облекчения, отстъпки от цените на редица продукти и по-силния курс на лирата. Спадът в инфлацията, заедно със забавянето на турската икономика и по-силния курс на лирата, увеличава опасенията сред инвеститорите, че централната банка другата седмица ще понижи основния лихвен процент.

Роля за страховете на инвеститорите има и натрупването на лоши заеми в турския банков сектор и влиянието, което това натрупване ще окаже на реалната икономика на страната. Вчера рейтинговата агенция S&P Global обяви, че очаква делът лоши заеми в книгите на турските банки да набъбне почти двойно от 3.5% на 6% през следващите от 12 до 18 месеца. Освен това организацията очаква общите кредитни загуби на банките в Турция да се повишат до около 2.5% от доскоро средното равнище от 1.4%.

Допитване на Reuters сред анализатори е установило, че се очаква турската икономика да влезе в рецесия, свивайки се с 1.4% през четвъртото тримесечие на 2018 г. и с още 2.1% през следващите три месеца на 2019 г.

Заради всички тези страхове сред инвеститорите и анализаторите към 16:20 ч. българско време турската лира се беше обезценила с 2.59% спрямо долара и с 2.95% спрямо еврото.


Коментари: 0