Новият щам на COVID-19 в Англия е извън контрол

Здравният министър Мат Ханкок предупреди, че той се разпространява много по бързо, а няма доказателства за силата му

Новият щам на COVID-19 в Англия е извън контрол
19298 ~ 2 мин. четене

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок предупреди, че новият мутирал щам на OVID-19 e „извън контрол“ и предполага, че части от Англия ще останат под най-строгите ограничения, докато не бъде пусната ваксина. Над 16 милиона британци трябва да останат у дома, тъй като блокирането на Лондон и Югоизточна Англия влезе в сила от днес, а правителството отмени плановете за облекчаване на правилата за общуване по Коледа в опит да контролира бързо разпространяващия се нов щам на вируса.

Нов щам на COVID-19

Мерките забраняват смесването на домакинствата в столицата и югоизтока и ограничават общуването само до Коледа в останалата част на Англия. На жителите в цялата страна беше казано да се придържат към местните си райони.

„Случаите са се разраснали твърде много, така че имаме да извървим дълъг път“, каза Ханкок пред Sky. „Мисля, че ще бъде много трудно да го държим под контрол, докато ваксината не бъде пусната. Хората в новия така наречен район от ниво 4 трябва да се държат така, сякаш го имат (вируса)“, каза той.

Премиерът Борис Джонсън първоначално беше планирал да облекчи правилата за пет дни по време на коледните празници, но рязко промени мнението си след спешни разговори за вирусната мутация с висшите си служители. Възникващите научни доказателства предполагат, че новият вариант, за който Ханкок каза, че се е появил и в Австралия и континентална Европа, може да се разпространи значително по-бързо от предишните циркулиращи щамове.

Повечето неделни вестници съдържаха истории за хора, отменящи коледни планове. Консервативният член на парламента Марк Харпър, който представлява парламентарна група, която се противопоставя на мерките за блокиране, призова правителството да върне депутатите от ваканцията им, за да може да се проведе гласуване.

Ханкок каза, че гласуването ще се случи през януари.

„Поехме ангажимент, без да знаем, че ще има нов щам, който се разпространява толкова по-бързо“, каза Ханкок за първоначалните планове на правителството. Той каза, че няма доказателства, че новият щам - VUI-202012/01 - е по-лек от оригиналния вирус.

Също така каза, че към събота сутринта 350 000 души са били ваксинирани, с амбицията да достигнат 500 000 до края на уикенда.

Подкрепи Economic.bg