Ново надцакване за Sky: Comcast предложи £26 млрд.

Sky се превърна в пешка в много по-голямата борба между Comcast и Disney, които се надпреварват да купят по-голямата част от Fox

Ново надцакване за Sky: Comcast предложи £26 млрд.
388 ~ 2 мин. четене
Пореден епизод от битката по наддаването за Sky. Американската Comcast направи нова оферта за британския телевизионен операторна стойност 26 милиарда лири, или около 34 милиарда долара.

По-рано вчера 21st Century Fox заяви, че е постигнала сделка за закупуване на Sky, която я оценява на 24,5 млрд. паунда или около 32,5 млрд. долара. Fox вече притежава около 39% от Sky.

Както Comcast, така и Fox виждат стойност в Sky, тъй като медийните компании се конкурират с компании като Netflix и Amazon в Европа. Sky е лидер в платената телевизия в Обединеното кралство и други пазари, включително Германия и Италия. Тя също така продава широколентови и мобилни телефонни услуги.

Sky се превърна в пешка в много по-голямата борба между Comcast и Disney, които се надпреварват да купят по-голямата част от Fox, включително и съществуващия дял в Sky. Disney се съгласи да поеме собствеността на Sky, ако успее в усилията си да закупи 21st Century Fox.

Придобиването на Sky от Fox обаче се натъкна на регулаторни проблеми в Обединеното кралство. Но днес се очаква новият британски секретар по въпросите на цифровите технологии, медиите, културата и спорта Джеръми Райт да вземе окончателното решение дали ще бъде допуснато Fox да получи останалите 61% от Sky, които вече не притежава.

Регулаторите са загрижени, че собствеността на Fox  върху Sky News ще даде на медийния магнат Рупърт Мърдок и семейството му твърде голямо влияние върху британските медии. Предшественикът на Райт преди това бе посочил, че сделката може да мине, ако Sky бъде продадена на трето лице, като например Disney.

Comcast вече получи одобрение от регулаторните органи на Великобритания и от Европейската комисия за сделка със Sky.

Все още не е ясно дали Comcast ще увеличи офертата си за Fox, за да се противопостави на последната оферта на Disney на стойност 71 млрд. долара, пише Си Ен Ен.
Подкрепи Economic.bg