Ново силно поскъпване на петрола

Отслабване на долара и продължаващо свиване на инвестициите в сектора подкрепиха котировките на суровината

Ново силно поскъпване на петрола
272 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Суровият петрол сорт Брент с доставка на 15 април премина границата от 60 долара за барел, след като поевтиняването на долара и продължаващото съкращаване на разходи и инвестиции в енергийния сектор подкрепиха цените.

Малко преди 11ч. българско време европейският сорт се търгуваше на нива около 60,35 долара за барел, което е с 1,8% над стойността при затварянето вчера. В началото на сесията котировките достигнаха дори до 60,52 долара. Малко по-късно цената се върна под 60 долара. Суровината навакса над 20% от дъното си на 20 януари.

Фючърсните договори за 15 март, които изтекоха в полунощ поскъпнаха в края на вчерашния ден с над 4%, надвишавайки 57 долара за барел. По този начин суровината заличи спада си от около 3%, отчетен в сряда.


Американският лек суров петрол също добави около 1,5%, доближавайки 52 долара за барел. Разликата между двата основни за пазарите сорта достигна най-високо ниво от пет месеца – 7,33 долара, по време на сесията.  

„Брентът се търгува около нивото на съпротива от 60,4 долара, което прави по-вероятно поевтиняването му през следващите дни”, съобщава Даниел Анг от Phillip Futures, цитиран от Reuters. Ванг Тао, друг анализатор към информационната агенция, посочва от своя страна, че съпротивата е по-вероятно да е на равнище с около 3 долара по-високо.

По-добрите от очакваното данни за БВП на Германия през последното тримесечие също оказаха влияние на пазарите, а инвеститорите са в очакване и на статистиката за растежа в еврозоната.

Френският енергиен гигант Total се присъедини към поредицата от решения за свиване на инвестициите и персонала, след поевтиняването на „черното злато”. В същото време, главният изпълнителен директор на Shell обяви, че масовото свиване на бюджети в сектора може да обърне пазарната ситуация и предлагането да започне да изостава от растежа в търсенето.

Доларът подкрепи петрола, след като от 10 февруари поевтиня с близо процент спрямо единната европейска валута до 1,1433.
Подкрепи Economic.bg