НС ще работи извънредно до премахване на лекарствения мораториум

Управляващите дават заден, „за да се успокоят онкоболните“

НС ще работи извънредно до премахване на лекарствения мораториум
Народното събрание ще работи днес и утре с удължено работно време. Причината е, че по нареждане на лидерите на парламентарните партии, депутатите трябва да приемат отпадането на текста в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., който предвижда едногодишен мораториум върху иновативните лекарства. Този текст бе приет с гласовете на ГЕРБ, Патриотичния фронт и „Воля“ само преди седмица.

Заради общественото недоволство и вероятността текста да падне в Конституционния съд, сега управляващите правят крачка назад.

„Важно е, че успокоихме онкоболните. По-добре да направим компромис и да се върнем назад, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти след Председателския съвет на Народното събрание, цитиран от „Фокус“.

Разписаната законова процедура по приемането на промяна в даден закон изисква тя да бъде гласувана на две комисии и два пъти в пленарна зала. Правилникът обаче позволява две гласувания да се случват в рамките на едно заседание, което би спестило време.

„Времето щеше да покаже, че щеше да заработи нормата, заложена в бюджета. Това, което е изключително важно да се знае и да се каже, че Министерство на здравеопазването след заседание на Министерски съвет трябваше да направи съответното оповестяване на необходимата организация. Това са 6 заповеди с необходимите подзаконови нормативни актове. В никакъв случай нямаше да се допусне да има онкоболен, който да не бъде лекуван“, заяви Цветанов. Според него тази норма е щяла да ограничи източването на средства от бюджета на НЗОК.

„Не бих искал да говоря дали е грешка или не, защото смятам, че ще се върнем в дебата през миналата седмица. За мен е важно, че днес на Председателски съвет всички единодушно се подписахме за отпадане на параграф 6-ти. Нека да намалим напрежението, което изкуствено беше създадено, и се създаде едно противоречие между политическите формации, което смятам, че е недопустимо в здравеопазването“, добави Цветанов.
Коментари: 0