Няма да доказваме стаж за пенсия

Въвежда се и регистрация по електронен път на безработните

Няма да доказваме стаж за пенсия

Възрастните хора вече няма да събират документи, с които да доказват трудовия си стаж, това предвиждат промени в програмата на управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков. Бъдещите пенсионери ще трябва само да подават заявление за пенсиониране, тъй като НОИ самостоятелно ще изважда всички нужни документи и удостоверения от осигурителния архив.

Промяната обаче предстои да влезе в сила след 2 години, в началото на 2019 г., когато отпада изискването за посочване на трите най-добре платени години преди 1997 г. за изчисляване на пенсията. В момента хората трябва да носят на НОИ трудови и осигурителни книжки, удостоверения за пенсиониране от всеки работодател и пр. За промяната не е нужна поправка в нормативен акт. Очакванията на Петков са тя да съкрати времето за отпускане на пенсията от сегашните 4 месеца от датата на подаване на заявлението до 45 дни.

Концепцията предвижда още НОИ да изпраща подсещащи писма до бъдещите пенсионери, напомняйки им, че трябва да си подадат документите за пенсия, както и ще им дава съвети как да го направят. Писмата ще се разпращат до хората 1 година преди навършването им на възрастта за пенсия. За да влезе в сила тази практика обаче е необходима промяна в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

През 2017 г. НОИ ще пусне и електронна система, в която работодателите да вкарват удостоверенията за пенсиониране на хората, които напускат. Така документите директно ще влизат в осигурителното досие на човека, обясни подуправителят на НОИ.

Безработните у нас вече ще бъдат регистрирани по електронен път от 2017 г., предвиждат други нововъведения от НОИ. В момента, след като се регистрират в бюрото по труда, хората трябва да занесат пълен набор документи и на НОИ, за да получат обезщетението си. Ангажиментът на ръководителите на осигурителния институт са от догодина безработните само да въвеждат в интернет портал номера на удостоверението си за регистрация в бюрото по труда. Останалите документи ще бъдат изтеглени електронно от НОИ.

Коментари: 0