Няма национализация на частните пенсионни фондове

„Няма смисъл от истерии“, увери социалният министър

Няма национализация на частните пенсионни фондове

Няма национализация на частните пенсионни фондове. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, след заседанието на Министерски съвет, предаде Фокус.

Той посочи, че в момента изискването е пенсионните фондове да изплащат втората партида от пенсията до края на живота на човек, а след това се унаследява. Според него тези, които управляват средствата трябва да направят предложения относно това по какъв начин ще се компенсират хората, които са изразходвали своята партидата докато са още живи, и дали ако починат и все още има средства, ще бъдат унаследявани от близките им.

Социалният министър подчерта, че очаква от частните пенсионни фондове отговор на всички възникнали въпроси. „Ако имат нужда от промяна в закона, те трябва да са активните“, коментира Ивайло Калфин.

„Атака срещу пенсионните фондове няма. Няма и масово излизане на капитал от фондовете в НОИ. Всички тези приказки, някой от тях с доза истерия за национализация и че ще бъдат взети парите на хората не са верни“, увери той. И успокои, че няма основателна причина, поради която същият сценарии да се повтаря втори.

По думите му има европейски директиви, които налагат въвеждането на по-строги изисквания за свързани лица. Хората, които изнасят партидите си от частните пенсионни фондове и ги прехвърлят в НОИ са основно такива, които са се пенсионирали рано. За пример Калфин даде служителите от сектор „Сигурност“. Тяхната цел била да се възползват от пълния размер на пенсията си, обясни министърът на труда.

„Няма драма и национализация. Има собствено желание. Виждаме, че никой не побягнал от фондовете. Няма смисъл да се правят истерии по този въпрос”, призова още Ивайло Калфин.

Коментари: 0