Няма опасност за Валутния борд, но държавата отново сгафи

Управляващите внесоха законодателни ключови промени тихомълком, през преходните и заключителни разпоредби на друг закон

Няма опасност за Валутния борд, но държавата отново сгафи

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

20044 ~ 4 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Менда Стоянова и други депутати от ГЕРБ внесоха промени в Закона за Българската народна банка (БНБ), с които се обезпечава прилагането на европейските актове във връзка с процеса по присъединяване на страната ни към Валутно-обменния механизъм (ERM-2). Така България привежда в съответствие законодателството си, за да може да влезе в „чакалнята“ на Еврозоната, където в продължение на две години ще се тества стабилността на българския лев и след това той ще бъде конвертиран при утвърдения курс.

Законодателната промяна звучи така: „Считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ) официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г. и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година между Европейската централна банка и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз“.

Накратко: Българската държава се съгласява да влезе в „чакалнята“ при фиксирания сега курс 1.95583 лева за евро. И според икономисти, ако няма някакви големи сътресения и правителството продължи да води консервативна фискална политика, няма да има сериозни флуктуации и в крайна сметка при присъединяването на страната ни към Еврозоната българските левове ще бъдат обменяни за евро при близък до сегашния курс.

Според властите без подобна промяна, която е стандартна, България няма как да влезе нито в чакалнята за еврото, нито в Еврозоната. Причината е, че курсът за влизане в чакалнята подлежи на преговори с държавите от валутния съюз, плюс Дания и ЕЦБ. Освен това, в рамките на ERM-2 всяка от участващите страни има правото да предлага преразглеждане на курса, ако смята, че то ще е икономически целесъобразно, като крайното решение се взима съвместно от Еврогрупата (държавите в еврозоната), Дания и ЕЦБ.

За Стоян Панчев, основател на Българското либертарианско общество (БЛО), проблемът е, че с така написан законопроект се отваря огромен риск още преди България да е влязла в ERM-2. „Докато левът е част от ERM II, т.нар central rate (съотношението евро/лев) може да бъде сменян. Това ще са поне две години (според повечето специалисти и повече), в които опасността ще е налична. Дори и да я наричаме „теоритична“, трябва да сме наясно за колко голям риск става дума“, казва той.

След като поправката беше забелязана първо от сп. „Икономист“ и публикувана, в социалните мрежи и в някои медии бяха публикувани тревожни становища, че правителството премахва Валутния борд и готви обезценка на лева до 4-5 за евро.

Подобни страхове на този етап изглеждат напълно несъстоятелни, но тихомълком, между първо и второ четене, и то през преходните и заключителни разпоредби на друг закон. И всичко това, при положение, че Министерството на финансите има разписана пътна карта за стъпките, които правителството следва, за да се присъедини към единната валута. Т.е. поправката е можела да се направи директно с внасянето ѝ през ресорния Закон за БНБ, като така щеше да мине през цялата легална процедура за приемането на законопроекти, особено когато става въпрос за толкова важна тема. Щеше да има обществено обсъждане и всички засегнати, сред които и цялото общество, щяха да имат време да се подготвят за тях.

„По всички личи, че правителството очаква да има реална възможност за преговори в идните месеци и се подготвя законодателно. Няма отмяна на Борда, нито ще се променя курсът“, написа в профила си във Facebook старши икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев. Той напомня, че още при правителството на НДСВ, преди членството на България в ЕС, е подписано споразумение между МФ и БНБ, по силата на което България приема рамковия модел на ERM II, като запазваме режима на паричен съвет до влизане в Еврозоната при курс 1.95583 лева за едно евро и поемаме едностранен ангажимент да не променяме този курс в рамките на ERM II.

Мнението на Ганев се подкрепя от финансиста и бивш зам.-финансов министър Любомир Дацов. „Хубавата новина, е че явно финализираме преговорите, лошата е, че явно май никой не вярва вече на правителството!“, написа той.

Според финансиста Бисер Манолов начинът на внасяне на законопроекта от страна на управляващите, на БНБ и МФ е стратегическа грешка. „По принцип съм категорично „за“ такова членство, но това е друга тема. Промените в закона не означават промяна на валутния курс, при който ще се присъединим (първоначално в „чакалнята“). Такава промяна на курса е възможна ( по настояване на държава членка), ако бидейки в чакалнята настъпи някакво драстично влошаване на фискална дисциплина и нивото на държавен дълг. Пак казвам, не виждам никакъв риск в момента за каквато и да е било промяна на курса. Казвам го, защото съм сигурен, че утре банките ще им се отвори работа поради липсата на предварителна разяснителна кампания от страна на горепосочените институции. Не се прави така, хората са изключително чувствителни по темата и БНБ и МФ са длъжни да обясняват“, написа той.

Законопроектът не поставя под въпрос действащия режим на фиксиран валутен курс. Както многократно е подчертавано от правителството и БНБ, този режим ще бъде запазен до присъединяване на страната към Еврозоната и приемането на еврото, заявиха от Министерството на финансите и БНБ по-късно през деня.

Подкрепи Economic.bg