Няма пари за поддръжка на пътищата, алармира Захариева

За пенсии ще има средства, но не и за социалните добавки, призна вицепремиерът и министър на регионалното развитие

Черно на бяло

Няма пари за поддръжка на пътищата, алармира Захариева

Снимка: АПИ

Автор: Николай Марченко

Няма пари за зимно поддържане на пътната инфраструктура в страната. Това призна пред журналисти в Пловдив служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

По думите на Захариева, състоянието на бюджета на управляваното от нея МРР е „обезпокоително“. „Има неотложни дейности на държавата, които трябва да бъдат свършени. Именно по тази причина актуализация на бюджета е неизбежна“, каза Захариева. Тя бе категорична, че това е една от най-важните задачи, по която работи служебното правителство е "тази актуализация да стане факт при новото Народно събрание“. 

Екатерина Захариева се оплака, че бюджетът на МРР е бил похарчен на 78% още през първото шестмесечие на 2014 г. По тази причина се наложило да бъдат спрени изключително важни проекти като ремонта на виадуктите по магистралите. Спрян е и ремонтът на 34 отсечки от автомагистрала (АМ) „Тракия”, които са в „изключително лошо състояние“.

Освен че няма средства за поддръжка на пътищата, допълнително има спрени две оперативни програми, които все още не са възстановени.“ Това означава загуба на средства и демотивиране на общините да изпълняват проекти. Допълнително ситуацията в страната се усложнява и с факта, че има затворена банка, което е извънредна ситуация за страната ни“, обясни вицето на премиера Георги Близнашки.

Захариева обвини предишния кабинет, че недостигът на средства се „дължи на лошо планиран бюджет за 2014 г. – нереално заложени високи приходи“. Според нея „около милиард и 100 милиона няма да могат да се реализират е оценката на служебното правителство“. 

Липсват пари за социални дейности, цялата държава е застрашена. Екатерина Захариева уточни, че са увеличени зaплатите на служителите в МВР без да са осигурени необходими 160 млн. затова. „Има и недофинансиране в Здравната каса и спрени програми. Това, което служебното правителството предлага е да се вдигне лимитът на дълга”, каза още Захариева. Тя добави, че спрените програми и плащанията към тях все пак ще бъдат възстановени още тази година по Околна среда и в началото на следващата по Регионално развитие. „Недостигът в бюджета за тази година е 14 млн. лв.”, каза Захариева.

От служебното правителство силно се надяват да бъде избран редовен кабинет, за да има стабилна и предвидима обстановка в страната. На въпрос - ще има ли пари за пенсии Екатерина Захариева отговори, че „ще има, но няма да достигнат парите за социални добавки“.

Вицепремиерът откри в Пловдив юбилейното 70-то издание на Есенния технически панаир. В приветствието си тя изтъкна, че „се наблюдава засилен интерес от страна на чуждестранни компании към България, а българският бизнес също засилва своето присъствие“. Но тя призна, че „все още има обаче какво да се желае у нас“: „Добра бизнес среда, добра инфраструктура, квалифицирана работна ръка и работеща съдебна система“. Захариева разгледа панаирните палати и изслуша проблемите на изложителите.

Коментари: 0