Няма проблем с отпечатването на бюлетините

Гражданите не са били достатъчно информирани как да попълват бюлетините

Няма проблем с отпечатването на бюлетините
192 ~ 1 мин. четене

„Увериха ме, че проблем с отпечатването на бюлетините за балотажа в неделя няма да има. Чух го два пъти“, това каза вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с искането на печатниците за отлагане на балотажа от 1 на 8 ноември в ефира на Нова ТВ.

Дончев обясни, че действително е имало писмо, получено от ЦИК, в което е имало съмнения дали печатницата на БНБ ще отпечата бюлетините в срок. „Като причина за това беше забавеният темп на предаване на бюлетини от ОИК. Веднага след заседанието на Министерски съвет организирах среща с ЦИК, печатницата и Информационно обслужване. Стана ясно, че към средата на вчерашния ден огромната част от бюлетините са предадени, а към края на вчерашния ден са предадени всички”, поясни вицепремиерът.

„Много роли упражнявах в последните дни, много от които несвойствени и непряко свързани с ангажиментите, които има правителството за изборите. Ние нито броим бюлетини, нито обявяваме резултати”, подчерта Томислав Дончев.

Във връзка с високия дял на невалидните бюлетини вицепремиерът коментира, че той е лесно обясним и е в следствие на самата организация. Според него е поради недостатъчното информиране на гражданите как да попълват бюлетините.

„Очевидно има грешки на ниво СИК-ове”, добави Дончев. Той допълни, че гражданите, които смятат, че гласът им не е отчетен и политическите партии, които мислят, че са ощетени, могат да използват правата си по законосъобразен ред.

Подкрепи Economic.bg