Доларът с ръст, Фед остави лихвите без промяна

Златото поевтиня след сигналите от Фед за възможно повишаване на лихвите през декември

Доларът с ръст, Фед остави лихвите без промяна

Доларът поскъпна в сряда до най-високото си ниво от над два месеца насам, в резултат от очакванията, че Фед може да повиши лихвите през декември.

След приключването на двудневната среща на Федералния резерв стана ясно, че централната банка очаквано ще остави лихвите без промяна. Въпреки това Фед остави вратата отворена за евентуално повишение през декември. Дали това ще се случи зависи от предстоящите данни за заетостта и инфлацията.

Американската валута успя да нарастне до над 7-месечен връх спрямо швейцарският франк и до двуседмичен срещу британския паунд. Еврото реализира спад от 2.4% срещу зелените пари, което е най-голямата месечна загуба от месец март насам.

След изявлението на Федералния резерв 43 на сто от търговците на фючърси са на мнение, че централната банка ще повиши лихвите през декември. Преди заседанието те бяха 34%. Повече от 50% са за затягане на паричната политика през януари.

Еврото поевтиня с 1.2% до 1.0915 след като малко по-рано подна до под 1.09. Спрямо японската йена, доларът отбеляза ръст от 0.6% до 121.16.

Щатската валута поскъпна и срещу швейцарския франк. Зелените пари се покачиха с 0.9% до 0.9949 като малко по-рано достигнаха 0.9959 – най-високото ниво от средата на март.

Златото поевтиня след сигналите от Фед за възможно повишаване на лихвите през декември

Златото спадна с около 1% в сряда след като Федералния резерв остави вратата отворена за възможно повишение на лихвите през декември. В резултат на това доларът достигна 2-и половина месечен връх.

След края на заседанието в сряда стана ясно, че Фед ще остави лихвите без промяна. Но все още е възможно на срещата през декември централната банка на САЩ да предприеме затягане на паричната политика. Ако се случи, това ще бъде първото повишаване от почти десетилетие насам. Председателя на Федералния резерв Джанет Йелън заяви, че централната банка ще повиши лихвите през тази година въпреки изказванията на някои политици.

Спот цената на златото спадна с 1.1% до 1153.73 долара за тройунция, което е малко над дъното от 1152, достигнато на 13 октомври.

Американските фючърси със срок на доставка през месец декември се търгуваха на нива около 1176.10 долара.

Среброто също отбеляза спад. Благородният метал се понижи с 0.3% до 15.80.

Паладият поевтиня с 0.3% до 672.50 долара.

Платината отбеляза ръст от 1.1%, достигайки 993.50 долара за тройунция.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0