НЗОК прие бюджета си за 2016 г.

Проектът е представен на министъра на здравеопазването за становище

НЗОК прие бюджета си за 2016 г.
216 ~ 1 мин. четене

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса прие представения от управителя на иституцията д-р Глинка Комитов за бюджет на НЗОК, съобщиха от институцията във връзка излязлата по-рано публикация, че бюджетът не е приет.

Проектът е представен на министъра на здравеопазването Петър Москов, който се очаква да даде своето становище, предаде Агенция „Фокус“.

Според по-рано излязлата информация, бюджетът, който е в размер на 3,2 млрд. лв. бе отхвърлен, тъй като според Надзорния съвет средствата трябва да бъдат 3,3 млрд. лв., тоест да бъдат увеличени със 130 млн. лв., които да дойдат от държавния бюджет.

„В него не бяха предвидени покриването на сумите, които са дефицит от 2015 година. Това за съжаление щеше да вкара здравноосигурителната институция в много тежка процедура и условия, които щяха да затруднят осъществяването на реформата и въвеждането на всички нови технологии и дейности, които са предвидени за следващата година”, заяви Станимир Хасърджиев, председател на УС на Националната пациентска организация  пред БНР.

Така бе прието предложението на гражданската квота за трансфер в размер на 130 милиона лева. Заместник-министърът на образованието д-р Бойко Пенков подчерта, че сега на ход е парламентът. От Надзорния съвет заявиха, че без тези средства няма как да се проведе здравната реформа.

Подкрепи Economic.bg