НЗОК вече има аргументи да отказва финансиране на областни болници

От Министерски съвет обясняват, че досега са харчени пари без да се гарантира качествено лечение

НЗОК вече има аргументи да отказва финансиране на областни болници

Снимка: Economic.bg

1168 ~ 1 мин. четене

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вече има право да отказва финансиране на някои областни болници. Причината е, че Касата вече разполага с ясни критерии, по които да отсява болниците. Това става възможно чрез приета от Министерски съвет днес Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с НЗОК сключва договори.

Основният аспект, който засягат заложените критерии, е броят на болничните легла. Ако леглата в дадено болнично заведение надхвърлят конкретните потребности от брой легла по видове, определени в Националната здравна карта, то Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в дадената област ще има право да откаже да сключи договор с болницата.

От Министерски съвет обясняват, че тъй като досега е нямало ясни критерии защо НЗОК да избере една болница пред друга, Здравната каса не е имала право да отказва да сключва договори с болниците. Това е довело до разпределяне на и без това ограничения финансов ресурс за болнична помощ без да се гарантира необходимото качество на медицинското обслужване.

С новата Наредба се гарантира по-добро планиране на ресурсите на НЗОК, както и достъпът на населението до своевременна и качествена медицинска помощ, заплащана с публичен ресурс, съобразно потребностите на областно и национално ниво, обясняват от правителствената пресслужба.

Коментари: 0