Обхватът на мярката „80/20“ ще бъде разширен

До декември по схемата са изплатени 23 млн. лева

Обхватът на мярката „80/20“ ще бъде разширен

Снимка: Красимир Свраков

3200 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Обхватът на мярката „80/20“ ще бъде разширен от април, това каза Деница Сачева пред NOVA. Социалният министър поясни, че правителствената схемата, която е насочена към засегнатите бизнеси от COVID ограниченията, ще покрива по-голям брой сектори, за да може страната ни по-бързо да излезе от кризата.

В момента за подпомагане по мярката могат да кандидатстват хотели, ресторанти, както и компании от транспортния и туристическия сектор.

Припомняме, че в края на 2020 г. Сачева направи годишен отчет на мярката, посочвайки, че до декември по нея са изплатени 23 млн. лева и са запазени общо 24 858 работни места. Тогава тя поясни, че мярката „80/20“, по която се изплащат по 250 лв., ще продължи да действа и през 2021 г., но ще бъде финансирана с европейски средства.

А относно другата антикризисната мярка, която има за цел да запази заетостта в засегнатите от COVID мерките предприятия – „60/40“, по нея са изплатени над 627 млн. лв. и са запазени 250 000 работни места до края на декември.

Междувременно, след като редица представители от засегнатите сектори заявиха, че помощите не достигат до тях или че кандидатстването по схемите е твърде сложно, правителството обяви, че ще гарантира работата им до март, за да са от полза на повече хора. Кандидатстването по удължените схеми започна в края на януари, а повече информация можете да намерите в сайта на МТСП и Агенцията по заетостта.  

Все още се очаква крайно решение дали двете антикризисни мерки ще бъдат удължени до септември.

Подкрепи Economic.bg