Обществени велосипеди под наем в София от есента

Общината е избрала предложението с най-кратък срок на концесията - 8 години

Обществени велосипеди под наем в София от есента
7484 ~ 1 мин. четене
Над 1 млн. евро в продължение на 8 години ще инвестира в система за отдаване на велосипеди под наем фирмата концесионер по проекта на Столичната община. Изпълнителят, гражданско сдружение „София байкс”, ще разполага с 6 месеца гратисен период за изграждането на инфраструктурата и набавянето на велосипедите.

От четиримата участници в търга Общината е избрала този с предложението за най-кратък срок на концесията - 8 години и достъп до велосипедите по няколко различни канала - по телефона чрез мобилно приложение, през сайт в Интернет и с абонаментни карти.

Ако в четвъртък СОС одобри концесията, ще бъдат изградени 33 т.нар. велообменни станции и ще се доставят над 400 велосипеда. За да се избегне изчезването им ще бъдат монтирани джипиеси и движението им ще се следи. Първият половин час от използването ще е безплатно, а след това цената ще расте от 1 лв. за следващия час до максимум 2 лв. на час.

Концесионерът ще може да печели от рекламните елементи, които ще отдава под наем. За това обаче ще плаща на Общината годишна такса, на обща стойност 700 хиляди евро за 8 години.

Миналата година започна състезанието за изграждане на система за обществени велосипеди в София. Първоначално кандидат-наемодателите бяха четирима. След жалба до КЗК на един от участниците – „Вело Арчър София”, Столична община реши временно да спре процедурата по концесията. Впоследствие нататък в конкурса продължиха само „Метрополис груп” , „Собайк” и „София байкс”, което е и с най-много точки. 
Подкрепи Economic.bg