Общините за последно могат да кандидатстват за безплатна Wi-Fi мрежа

В конкурса могат да се включат 36 български общини

Общините за последно могат да кандидатстват за безплатна Wi-Fi мрежа

Снимка: pexels

640 ~ 2 мин. четене

Европейската комисия обяви датата за повторното стартиране на четвъртия, последен конкурс по инициативата WiFi4EU. Прозорецът за подаване на заявления за участие се отваря на 3 юни в 14:00 часа, а крайният срок за кандидатстване е 4 юни в 18:00 часа българско време.

Инициативата WiFi 4EU предоставя ваучери за изграждането на безжични мрежи на обществени места, в това число кметства, обществени библиотеки, музеи, паркове, площади. В конкурса могат да се включат 36 български общини. Останалите 229 общини вече получиха ваучери за изграждане на безжични, високоскоростни мрежи за достъп до интернет на обществени места, от проведените до момента три конкурса.

Провеждането на четвъртия конкурс беше предвидено за месец март, тази година, но беше отложено поради усложнената обстановка в Европейския съюз, свързана с разпространението на COVID – 19.

Това е последният конкурс по инициативата, с бюджет 14.2 млн. евро. В него ще бъдат раздадени 947 ваучера за предоставяне на безвъзмездни средства в рамките на 15 000 евро, за страните от Съюза. Раздаването на ваучерите ще е базирано отново на принципа „първи кандидатствал-първи получил“, съблюдавайки географския баланс.

По данни на Комисията 18% от направените до този момент инсталации на точки за достъп в общините от ЕС, са направени в болници, а 37.5 % в училища. Предвид непредвидените обстоятелства и кризата с вируса COVID-19, Европейската комисия реши да предостави удължаване на времето за инсталиране на бенефициерите от първите три конкурса на инициативата WiFi4EU, за да се даде възможност на всяка засегната община да завърши своите проекти.

ЕК  реши първоначалният 18-месечен период на изпълнение, предоставен за финализиране и деклариране на инсталацията и експлоатацията на мрежата WiFi4EU, да се удължи с допълнителен 8-месечен период.

Подкрепи Economic.bg