Обявяването на процедурата за АЕЦ “Белене” ще се забави поне с месец

В следващите години България ще продължи да разчита на централите на въглища

Обявяването на процедурата за АЕЦ “Белене” ще се забави поне с месец

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

732 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова
Обявяването на процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене” ще се забави с поне още месец. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова на осмата регионална енергийна конференция “Дневният ред на енергийното развитие на региона - приоритети, технологии, пазари”. 

Припомняме, че по план тя трябваше да бъде публикувана в Официалния вестник на ЕС в началото на май 2019 г., след което вече потенциалните инвеститори ще могат да подават заявления за участие. 

Днес обаче стана ясно, че този процес ще се забави до края на май месец, а по думите на Петкова най-късно в началото на юни обявата за процедурата ще бъде публикувана. 

 “Официалният вестник на Европейския съюз е такова издание, от което няма как да бъдем информирани на какъв етап върви публикуването на нашата покана”, заяви тя. По думите й процедурата трябва да бъде преведена на всички езици на държавите членки на ЕС, което според Петкова отнема време. Министърът заяви още, че приоритетите на България следват стриктно тези на Европейския съюз. Те включват функциониращ енергиен пазар, гарантиране на енергийната сигурност, насърчаване на мерките за енергийна ефективност и плавен преход към декарбонизирана икономика. 

“Ние ще следваме прехода към декарбонизирана икономика, но той трябва да бъде плавен и съобразен със спецификите на всяка една държава и енергийния й микс и икономика”, заяви тя. Според нея важна за България тема е спасяването и устойчивостта на горивните инсталации. 

“В следващите години България ще продължи да разчита на централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища. Те са гаранция за енергийна сигурност”. Това, което ние използваме като ресурс, за да работят този тип мощности са въглища, лигнитни въглища, местен ресурс”, каза тя и добави, че имаме такъв ресурс за следващите 60 години. 

“Над 1 млрд. лв. за 12 години е вложила държавната ТЕЦ в сероочистващи устройства”, каза още енергийният министър. По думите й България е заявила своя приоритет и е дала заявка, че ще използва този тип източници на електроенергия. Тя обясни, нашите съседни страни, които не са членки на ЕС, се възползват от такива мощности, а ние ще станем по-неконкурентни, отказвайки се от тях.

Петкова коментира и изказването от днес на Антони Иванов от Българския енергиен и минен форум, който пред БНР заяви, че дълговете в енергетиката са над 5 млрд. лв. “Не знам г-н Иванов откъде борави с такива данни. Тарифният дефицит в НЕК е свит и намален до минимално количество”, каза тя.
Коментари: 0