Американските банки ги чака тежък сезон

Прогнозите за третото тримесечеие са за спад на печалбите на финансовия сектор

Американските банки ги чака тежък сезон

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
Най-големите американски банки се очаква да започнат сезона на отчетите със спад в печалбите заради понижаването на лихвените проценти. А това пък може да окаже достатъчно натиск върху нетните лихвени маржове и да причинят първото за последните три години понижение на печалбите от акция на инвеститорите, пише в свой анализ Reuters.

Въпреки това, ипотечното банкиране и ниските пазарни оценки биха могли да осигурят стабилност за банковия индекс S&P 500 - .SPXBK. Това ще зависи от кредитните условия, перспективите за растеж на кредитирането и възможността да се намалят разходите за депозити.

Най-големите американски банки ще отчетат спад от 1.2% в печалбите си за третото тримесечие, докато приходите им ще се увеличат с 0.9%, сочат данни, събрани от анализатора на Refinitiv Дейвид Аурелио. Това би бил първият спад в печалбата за това тримесечие от 2016 г. насам, сочат данни на Factset.

„Като цяло се очакваше това тримесечие да е доста предизвикателно заради лихвената среда“, казва Фред Кенън, директор на отдела за проучвания на Keefe, Bruyette & Woods в Ню Йорк, позовавайки се на временната инверсия на кривата на доходността през тримесечието. Тогава за кратко доходността по 2-годишните американски суверенни облигации изпревари 10-годишните ДЦК.

Печалбите на банките силно зависят от нетните приходи от лихви, което представлява разликата между лихвения процент, който те начисляват за дългосрочните заеми, и процента, който плащат за краткосрочните кредити.

Ръководителите от Citi, Wells Fargo и JPMorgan намалиха годишните си прогнози за нетния лихвен доход миналия месец, изтъквайки макроикономическите проблеми.

Един от тези проблеми е намаляването на основния лихвен процент от страна на Федералния резерв на САЩ през юли и септември. А фючърсните търговци залагат на по-нататъшно намаляване на ставката, включително и през октомври.

"В резултат на това инвеститорите в банкови акции ще опитат да смекчат последствията от прогнозите за нетния лихвен марж", заяви Лиза Уелч от Manulife Investment Management, която управлява фонда на John Hancock Regional Bank.

По-малките печалби от кредитирането ще бъдат компенсирани с намаляване на лихвените проценти, които банките плащат на клиентите си за техните депозити. Тези лихви се повишаваха, докато Фед увеличаваше основната лихва.

„Ще има много въпроси относно това колко бързо банките ще успея да намалят депозитните си разходи, тъй като печалбите от кредитирането намаляват“, каза Уелч и добави, че не очаква разходите за влогове да намалеят толкова бързо, колкото доходността от кредитирането.

Ипотечните заеми бяха примамливи заради ниските лихвени проценти през третото тримесечие и ще бъдат такива и през следващите периоди, защото кредитополучателите се възползват от по-ниските им нива.

Рефинансирането, което е представлявало по-голямата част от ипотечните договори през тримесечието, се е удвоило спрямо година по-рано, сочат данните на Асоциацията на ипотечните банкери, публикувани в сряда.

„С по-ниските нива на лихвите ипотечната активност ще бъде много висока“, каза Уелч и посочи First Horizon като банка, която може да се възползва от търсенето на ипотеки.

Bank of America и Wells Fargo също трябва да се възползват, смята Кенън от Keefe, Bruyette & Woods.

За да се справи с нарастващото търсене, Wells Fargo увеличава екипа си в отдел ипотеки, според източник на Reuters.

"Но инвеститорите също ще бъдат нащрек за признаци на забавяне на икономическия растеж в САЩ, а това ще попречи на изплащането на дълга", заяви Майк Кронин, инвестиционен мениджър в Aberdeen Standard Investments.

Засега високото качество на кредитите и банковите баланси успокояват Кенън, който остава неутрален спрямо сектора. „Но ако започнем да виждаме значително влошаване при кредитирането, това би променило мнението ми за банките“, каза той.

Кенън не препоръчва инвестирането в банкови акции, тъй като има „консенсусна оценка те да паднат през тримесечието“.
Коментари: 0