Парламентът ще разгледа предложението на МС за извънредно положение

Предложението беше анонсирано на среднощно правителствено заседание

Парламентът ще разгледа предложението на МС за извънредно положение

Снимка: Economic.bg/Архив

3641 ~ 1 мин. четене

Очаква се парламентът да разгледа предложението на Министерски съвет за извънредно положение заради коронавируса. Предложението беше анонсирано на среднощно правителствено заседание. Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили Народното събрание е органът, който обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея, припомня Фокус. Това се случва по предложение на президента на републиката или на Министерския съвет.

С въвеждането на извънредно положение МВнР ще може да затваря границите, ще може да определя гражданите на кои държави не може да влизат у нас, както и от България да не може да се пътува до определени страни.

По програма депутатите трябва да разгледат кандидатурата на проф. Петко Салчев за управител на НЗОК. Изборът на нов управител на Касата се налага, тъй като мандатът на сегашния Дечо Дечев изтича. Той бе избран да оглави НЗОК през юли 2018 г. Мандатът му приключва тази година, тъй като той довърши този на Камен Плочев, който подаде оставка.

Коментари: 0