„Одело България“ откри новия си завод за 40 млн. евро край Пловдив

До 2023 г. в него се очаква да работят 400 души

„Одело България“ откри новия си завод за 40 млн. евро край Пловдив

Международната компания "Одело България" откри завода си за фарове на Mercedes край Пловдив. Инвестицията е на стойност 40 милиона евро, като се очаква до 2023 година в предприятието да бъдат наети на работа близо 400 души. За инвестицията си в страната, фирмата получава Сертификат за Инвеститор Клас А от Министерство на икономиката. 

Компанията наскоро откри и развоен център в София, в който ще бъдат наети около 40 инженери, работещи за дизайна на предни и задни светлини за автомобилната индустрия. Локациите в Пловдив и София обслужват две взаимно свързани дейности – дизайна и производството на автомобилни светлини.

"Одело България" разполага с общо 6 завода по света, в които са инвестирани 253 млн. евро през последните 7 години. В тях работят 4000 служители, а оборотът за 2018 г. е 383 млн. евро.

На церемонията по откриването на завода за автомобилни светлини, намиращ се в Индустриалната зона край Пловдив, присъства и премиерът Бойко Борисов. "Преди 4-5 години БВП беше 50 милиарда, а тази година ще минем 120 милиарда лева. Добре е, когато има такива инвестиции, които оставят добавена стойност в България", заяви министър-председателят.

По думите на премиера висококвалифицирани български кадри започват да се завръщат от чужбина. Борисов отбеляза също изграждането на инфраструктурата у нас, като специално акцентира върху пътя Ботевград – Мездра и Пловдив – Асеновград, както и разширяването на околовръстното на град Пловдив.

Според министър-председателя пловдивското летище не може да остане встрани при този растеж на града. "Мисля, че Балканите имат нужда от голям хранителен хъб, в който да идват и да се изнасят стоки. Може в един момент да се окаже, че със самолет по-евтино ще се доставят стоки, отколкото с тировете, ако се направят групажи. Работим по тази тема", каза още премиерът Бойко Борисов.

Коментари: 0