Одобриха ОП „Околна среда“

Бюджетът на Оперативната програма е 3,5 млрд. лв

Одобриха ОП „Околна среда“

Снимка: Стоян Йотов

208 ~ 1 мин. четене

На днешното заседание на Министерски съвет се одобри Оперативна програма „Околна среда“. Това обяви министърът на екологията Ивелина Василева, предаде БГНЕС.

Следва програмата да бъде одобрена и от Европейската комисия. Василева подчерта, че бюджетът на ОП „Околна среда“ е 3,5 млрд. лв. Средствата ще бъдат насочени за подобряване на ВиК сектора, водите, подпомагането на политиката за управление на отпадъците, мерките за опазване на защитените зони и подобряване на качеството на въздуха.

През новия програмен период ВиК операторите ще бъдат бенефициенти, но ще могат да участват и общините. Първите покани за проекти пък ще бъдат насочени към сектор "Води", за превенция на риска от наводнения, както и за управление на отпадъците.

 Припомняме, че от края на 2013 до края на 2014 г. ОП "Околна среда" бе замразена от ЕК заради системни нарушения при обществените поръчки и управлението на програмата в периода 2010-2013 г. Заради нарушенията страната се съгласи да признае налагането на финансова корекция от 156 млн. лв.

Година и половина след началото на новия програмен период, България продължава да не е с одобрена от ЕК Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. Причината – упорството на управляващите да не приемат искането на Брюксел получател на средствата за ремонт на водопреносната и канализационна мрежа да не бъдат общините, както беше досега, а ВиК-дружествата.

Подкрепи Economic.bg